Utrecht blinkt uit in duurzame innovaties

juni 20, 2015

Utrecht blinkt uit in duurzame innovaties

peleton2
Startups Stoov en Surfacepower ontvingen beide de Green Startup Award uit handen van wethouder Lot van Hooijdonk. Fotografie: Hanne Nijhuis

Festival het Groene Peloton heeft op 19 juni de meest inspirerende duurzame initiatieven voor een klimaatneutraal Utrecht beloond met drie prijzen. Het bewonersinitiatief ‘Waterzijdig inregelen van verwarming’ kreeg De Groene Peloton Trofee. Startups Stoov en Surfacepower kregen na hun vlammende pitches de Green Startup Award. En de MVO-prijs Utrecht 2015 ging naar Anafora Parkrestaurant.

Utrecht werkt hard aan een klimaatneutrale stad in 2030. Dit kan alleen met inzet van bedrijven én bewoners in de stad. Een steeds breder groen peloton aan bewoners, bedrijven en jonge ondernemers brengt duurzaam Utrecht in beweging. Lot van Hooijdonk, wethouder Milieu en Duurzaamheid: “Festival het Groene Peloton is een mooi initiatief om bedrijven samen te brengen en elkaar te laten inspireren. Geweldig dat ondernemers op deze wijze samen stappen zetten naar een leefbare en economisch concurrerende stad.”

Groene Peloton Trofee: ROC leerlingen adviseren over verduurzamen verwarming

Bewonersinitiatief ‘Waterzijdig inregelen van verwarming’ kreeg tijdens de publieksstemming de meeste stemmen voor de Groene Peloton Trofee. Binnen dit project zijn ROC-leerlingen opgeleid om Utrechtse bewoners te adviseren over een betere werking van hun verwarming.

MVO Prijs: Anafora, maatschappelijk ondernemen in Leidsche Rijn en Vleuten

Wethouder Kreijkamp is zeer te spreken over de winnaar van de MVO-Prijs Anafora Parkrestaurant: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij Anafora in de genen. Het is een ontmoetingsplek, het bruisende hart van Leidsche Rijn en Vleuten, en het heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke functie.”

Green Startup Award: Stoov en Surfacepower, nieuwe klanten door duurzame innovaties

Bij het onderdeel Green Startup Award hebben 8 innovatieve startups zich met hun pitch gewaagd voor een panel van grote Utrechtse ondernemers. Startups Stoov en Surfacepower kregen de meeste waardering voor hun innovatieve duurzame uitvinding. Zij ontvingen beiden de Green Startup Award uit handen van wethouder Lot van Hooijdonk. Met hun duurzame innovaties hebben zij opdrachten binnengehaald bij de deelnemende Utrechtse bedrijven. Stamhuis BV liet zich namens Industrievereniging Lage Weide gelden als het meest ambitieuze bedrijf op het vlak van startupinnovatie.

Tussen de prijsuitreikingen door kreeg het aanwezige publiek een kijkje achter de schermen bij het meest duurzame team van de Tour de France: wielerteam Giant Alpecin. Als prijs ontvingen alle winnaars in het kader van de Tour onder meer een groene pelotontrui en VIP-kaarten voor de Tourstart. De truien zijn bijzonder duurzaam, gemaakt van gerecycled plastic, in samenwerking met Social Impact Factory.