U-Thuis voorjaarsbijeenkomst 12 mei 2022

mei 1, 2022

U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst over ”Bewoners in beweging”      AANMELDEN

Ferenc van Damme

(Klik hier als je het gedeelte van 19.30-20.30 online via Teams wilt volgen.)

Het provinciale hoogtepunt van het voorjaar voor de energie-initiatieven komt er weer aan!  Op 12 mei delen we inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen en gaan we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. Met dit keer als thema: bewoners in beweging. Hoe gaan we voor elkaar krijgen dat we de energietransitie echt samen doen?

De energietransitie moet sneller. Maar hoe krijg je bewoners in beweging. Hoe zorgen we de ze uit de weerstand en in de flow komen? Welke drempels moeten we wegnemen om de volgende stap te kunnen zetten? Als je deze vragen hebt, kom dan op 12 mei naar de bijeenkomst over bewoners in beweging.

Hoofdspreker is Ferenc van Damme. Hij weet als geen ander hoe je met innovatieve communicatiestrategieën de kracht uit de samenleving beter kunt aanboren en hoe je tweerichtingsverkeer met verschillende type inwoners kunt stimuleren. Ook met de groeiende groepen (jonge) mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door besturen, raden, instituten en overheden (ongeveer 70% van de inwoners).

Er zijn diverse workshops over inspirerende energie-initiatieven met bewoners, inzichten over hoe je bewoners bereikt en betrekt en er is informatie over interessante warmte- zon- en windprojecten voor de provincie. Op de energiemarkt kun je zelf kennis maken met oplossingen voor de energietransitie.

Programma (Uitnodiging voorjaarsbijeenkomst 2022)

 

19.00 uur inloop bij energiemarkt
19.30 uur Start en welkomstwoord door Anne Schippers, voorzitter jong RES
19.40 uur: Spreker Ferenc van Damme
20.15 uur: uitreiking van het beste energieinitiatief van de provincie 2022
20.30 uur Pitches voor de deelsessies
20.35 uur: pauze met energiemarkt
20.45 uur start deelsessies
21.30 uur borrel en netwerken bij de energiemarkt
22.15 einde

Ga naar dit formulier als je het gedeelte van 19.30-20.30 online wilt volgen.

Deelsessies

1. Workshop co-creatie met bewoners. Als bewoner heb je een belangrijke rol in de overgang naar aardgasvrij: Het gaat ook om jouw woning. Goede samenwerking tussen gemeente en inwoners is dus cruciaal: Wat mogen bewoners van de gemeente verwachten? Wat is hun eigen verantwoordelijkheid? Kan een groep bewoners ook zelf de regie nemen? Zo ja, hoe doe je dat? Aan de hand van de praktijk bespreken we in kleine groepen ideeën en oplossingen om de aardgasvrij-transitie in jouw woonplaats te verbeteren. Met Ferenc van Damme en Martijn Wubbolts van Natuur en Milieufederatie Overijssel.

2. Kansen voor aquathermie in de provincie Utrecht. Wat zijn de mogelijkheden van (kleinschalige) aquathermie projecten binnen de provincie? In deze sessie wordt ingegaan op kansen en ervaringen van warmte uit water. Door Jeroen Daeij Ouwens van provincie Utrecht.

3. Successen en worstelingen van Ons Polderhart. Een interactieve presentatiedoor drie van de oprichters van Gebiedscoöperatie Ons Polderhart over: de start, de worstelingen, de successen, de Do’s en Don’ts. Zon op dak wordt gecombineerd met kleine windmolens voor duurzame energie voor de polder. Door Hans van Soest (voorzitter), Jan-Willem Moerkerk (vice voorzitter) en Kees Vernooij (secretaris). www.onspolderhart.nl

4. Jongeren in beweging. Joost Vosmer van stichting Groen! deelt zijn ervaringen. Hoe verschilt deze groep van andere (lees: volwassen)bewoners? En wat is ervoor nodig om ze te mobiliseren? Hoe zet je projecten op met een wow-factor? Van brainstorm naar format en van project met impact tot het duurzaam verbinden van jongeren.

5. Energiearmoede. Over het bereiken van de juiste doelgroep, en het ontwikkelen van een interessant aanbod. Met concrete casussen en best practices van gemeenten. Introductie door Noëlle Peter-Sengers van provincie Utrecht over de ontwikkelingen in de regio.

6. Buurtwarmte Laat zien dat het kan. Nederland bereidt zich voorop een toekomst zonder aardgas. Hoe zit die toekomst eruit in jouwbuurt of dorp? Buurtwarmte geeft best practices van bewonersinitiatieven en ontwikkelingen van warmtesystemen in de buurt. Door Alexander Haccou (Energie Samen) en Fanny Claassen(Energie van Utrecht).

En de energiemarkt met o.a. Energie van UtrechtDe Slimme Buur, HIER, Leader, De Buurtbouwdoos, en een voorproefje van de klimaatkermis van Energie-U.

Waar: Provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, Utrecht
Wanneer: 12 mei 19.30 – 22.00 uur (inloop bij de energiemarkt vanaf 19:00 uur)
Wie: Lokale energie-initiatieven, energieambassadeurs, geïnteresseerde bewoners, bestuurders en medewerkers gemeenten, aanbieders en uitvoerders van duurzame maatregelen aan woningen
Aanmelden: hier kun je je aanmelden om er live bij te zijn
Aanmelden online volgen: hier kun je je aanmelden om het eerste uur online te volgen
 Doe mee: Breng je vragen en je eigen casus in! Mail ze naar Jessica Doorn, j.doorn@nmu.nl 

Lees hier het verslag van de najaarsbijeenkomst van 2021 met als hoofdspreker Annelies Huygen over de Deense warmtenetten, of bekijk de bijeenkomst van voorjaar 2021, met speciale gast Marjan Minnesma!

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen.

 

Tags: