Twaalf duurzame organisaties lanceren kieswijzer Klimaatkeuze.nl

augustus 17, 2012

Twaalf duurzame organisaties lanceren kieswijzer Klimaatkeuze.nl

Onlangs lanceerden 12 duurzame organisaties waaronder De Natuur en Milieufederaties de duurzame kieswijzer Klimaatkeuze.nl. Deze geeft kiezers inzicht in de duurzaamheid van het energie- en klimaatbeleid van politieke partijen.

Onder het motto ‘Kies voor klimaat, kies voor de toekomst’ willen de initiatiefnemers de kiezers én de politieke partijen aansporen tot meer klimaatvriendelijke keuzes.

Dat is hard nodig, vinden de initiatiefnemers. Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen immers ver achter op het gebied van CO2-reductie en de inzet van duurzame energie. Zo haalde Nederland in 2010 slechts een schamele 3,8% van alle energie uit duurzame bronnen. Ter vergelijking: bij oosterbuur Duitsland is dit 17%. Het kan dus wel, als de politiek maar duidelijke duurzame keuzes maakt. Daartoe roepen de organisaties met Klimaatkeuze.nl op.

Als het aan de initiatiefnemers van Klimaatkeuze.nl ligt, stemmen zo veel mogelijk mensen op partijen met een duurzaam energie- en klimaatbeleid. Er zijn zes belangrijke klimaatthema’s uitgewerkt:

  1. Nederland vermindert de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent
  2. Grootverbruikers van energie gaan meer belasting betalen
  3. Maak kolenstroom duurder door hogere belasting
  4. Stimuleer schone en decentrale energieopwekking
  5. Er komen geen nieuwe kerncentrales
  6. Stimuleer vleesvermindering door belastingen

Op www.klimaatkeuze.nl kunnen kiezers aan de hand van een stoplichtsysteem – rood, oranje en groen – in een oogopslag zien welke partijen klimaatvriendelijk zijn, welke minder en welke helemaal niet. De website is tot stand gekomen met input van vrijwel alle politieke partijen. Een ruime meerderheid maakte gebruik van de gelegenheid om hun standpunten op klimaatkeuze.nl kort te lichten.

Over Klimaatkeuze.nl

Klimaatkeuze.nl is een initiatief van twaalf duurzame organisaties die zich samen sterk maken voor een klimaatvriendelijk kabinet: De Natuur en Milieufederaties, Greenpeace, Hivos, Klimaatverbond, WISE, ICCO, Oxfam Novib, IUCN NL, ODE, 10.10, Windvogel en Jongeren Milieu Actief (JMA). Klimaatkeuze.nl geeft Nederlandse kiezers vóór 12 september 2012 inzicht in het energie- en klimaatbeleid van politieke partijen. Het motto: kies voor de toekomst, kies voor klimaat! Politieke partijen konden reageren op zes concrete maatregelen die de transitie naar een duurzame samenleving bevorderen. De website www.klimaatkeuze.nl toont het resultaat.