Tussenstand 18 sept Verkiezing Groenste Utrechter 2014

september 18, 2014

Tussenstand 18 sept Verkiezing Groenste Utrechter 2014

De verkiezing van de Groene Utrechter van 2014 is in volle gang. Binnen een week zijn er al 824 stemmen uitgebracht op de 10 genomineerden. Op 1 staat Katholieke Basisschool de Kubus: zonne-energie met 201 stemmen. De school heeft via crowdfunding zonnepanelen aangeschaft en wekt haar eigen stroom op.

Op 2 staat Dorien Soons: Voetprint Cooking met 141 stemmen. Dorien brengt duurzaam voedsel onder de aandacht met duurzame recepten. Op 3 staat Openbare Basisschool Pantarijn: PantaPlein met 134 stemmen. De school runt een groene moes- en kruidentuin waarin leerlingen veel kunnen beleven, ontdekken en leren

Stemmen kan op de speciale pagina tot 27 september. Dan selecteert een ervaren jury een nummer 1 uit de Top 3. De jury bestaat uit oud-minister Jacqueline Cramer van Milieu, directeur Joris Hoogenboom van de NMU en duurzaam ondernemer Robin Berg van LomboXnet. Deze nummer 1 wordt in het televisieprogramma Van Graszaad tot Zonnecel op RTV Utrecht bekend gemaakt, ontvangt een geldbedrag voor zijn initiatief en mag zich de Groenste Utrechter van 2014 noemen.

De tien genomineerden

De tien genomineerden voor de verkiezing van de Groenste Utrechter 2014 zijn heel uiteenlopend. De groene initiatieven hebben te maken met isolatie, zonne-energie, duurzame mobiliteit, delen van goederen, verminderen van CO2 uitstoot etc. Het is nu aan het publiek om uit deze tien de drie besten te selecteren!

De tussenstand voor de tien genomineerden voor de Groenste Utrechter van 2014 zijn:

  1. Basisschool de Kubus in Amersfoort heeft via crowdfunding zonnepanelen aangeschaft en wekt nu zelf haar stroom op. Een partnerschool in Cambodja doet ook mee en kan haar leerlingen computercursussen aanbieden door de zonnestroom.  Met 201 stemmen.
  2. Dorien Soons van voetprintcooking.nl, brengt duurzaam voedsel onder de aandacht om op deze manier de klimaatdoelstellingen te halen. Met 141 stemmen.
  3. Basisschool Pantarijn, het Pantaplein dat een groene moes- en kruidentuin runt als natuur- en milieu educatieproject. Hier kunnen leerlingen veel beleven, ontdekken en leren. Ze kunnen zelfs groenten meenemen en eten uit eigen tuin. Met 134 stemmen.
  4. Mevrouw Groen, een theatervoorstelling over plastic soep voor kinderen van 3 tot en met 8 jaar. met 110 stemmen.
  5. De Vlinderhof, een unieke vaste planten tuin dat opgezet is vanuit een bewonersinitiatief in Leidsche Rijn. Met 74 stemmen.
  6. UMEF, een initiatief dat festivals verduurzaamd en duurzaamheid onder de aandacht brengt op festivals en evenementen. Met 47 stemmen.
  7. Krijgdekleertjes.nl een online community van duizenden ouders die online kinderspullen ruilen. Met 42 stemmen.
  8. Platform Ecotransferium de Wetering, een voorbeeld op het gebied van duurzame mobiliteit. Met 27 stemmen.
  9. Rento Hermanns van RondomDOM, die met een elektrische bus burgers adviseert op gebied van energiebesparing en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Met 26 stemmen.
  10. De kledingbibliotheek in Utrecht, de grootste kledingbibliotheek die hippe kleding uitleent. Met 22 stemmen.