Tomorrow: hoopgevende docu over duurzaamheid

april 15, 2016

Tomorrow: hoopgevende docu over duurzaamheid

Overal ontstaan kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid, alternatieve brandstoffen en lokale voedselproductie. De Franse filmster Melanie Laurent reisde met een groepje vrienden de wereld over om ze in kaart te brengen. Het resultaat is Tomorrow: een hoopgevende handen-uit-de-mouwen-docu over hoe gewone mensen met weinig middelen een groot verschil kunnen maken. Vanaf 21 april in de theaters. 

Tomorrow

Verontrustende publicatie

Het uitgangspunt voor de reis van Melanie Laurent en vijf vrienden is de verontrustende wetenschappelijke publicatie van bioloog Elizabeth Hadly en Anthony Barknovsky, paleontoloog aan de Berkeley-universiteit. Zij betoogden in het tijdschrift Nature dat de planeet zich op het randje van de afgrond bevindt: de snelheid waarmee we de natuurlijke hulpbronnen uitputten, waarmee de temperatuur stijgt en de bevolking groeit, is vele malen groter dan ons ecosysteem kan bijbenen. Hun conclusie: als we nu niet handelen, zijn we ten dode opgeschreven.

Het heft in eigen handen

Een ernstig begin van een toch optimistische feelgood-docu. Het groepje dertigers gaat namelijk op pad om in negen landen te filmen hoe gemeenschappen het heft in eigen handen nemen om het tij te keren. Van stadslandbouw tot alternatieve energiebronnen, van lokale valuta tot revolutionaire, moderne onderwijssystemen toont de film hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben.12068726_1058470004214643_6529213148986780297_o

We zien hoe de zeer uiteenlopende projecten allemaal één ding gemeen hebben: lokale groepjes mensen die een alternatief systeem bieden voor een falend, alleen op groei gericht economisch model en zo trachten de macht te verminderen van megalomane, allesverslindende multinationals.

Vijf kookboeken voor beste groene voornemens

Het-nieuwe-kliekjesboek-Puck-Kerkhoven3Van distributeur Cinéart mogen we vijf exemplaren weggeven van Het nieuwe kliekjesboek: duurzaam, voordelig en lekker koken! Als je kans wilt maken op zo’n boek, deel dan voor 10 mei jouw groene voornemen op de Facebookpagina van de NMU en like de pagina. In mei bepalen we dan wie het kookboek krijgt thuisgestuurd! Voor inspiratie: zie bijvoorbeeld de ‘Things to do’ hierboven…

Meer informatie over de film is te vinden op de eigen Facebookpagina.

Succes!