Tien Utrechtse zorginstellingen werken mee aan 30% minder CO2

september 19, 2013

Tien Utrechtse zorginstellingen werken mee aan 30% minder CO2

Tien Utrechtse zorginstellingen pakken de komende jaren gezamenlijk het energieverbruik in hun gebouwen in de stad aan. Vandaag zetten ze hun handtekening onder het convenant Duurzame Zorg. De bijbehorende ‘community of practice’ wordt ondersteund door de NMU.

Tien Utrechtse zorginstellingen pakken de komende jaren gezamenlijk het energieverbruik in hun gebouwen in de stad aan. Dat spreken ze af door het convenant Duurzame Zorg te ondertekenen. Hiermee dragen de instellingen bij aan de ambitie van de gemeente Utrecht om 30% CO2 te besparen in 2020.

Twee vliegen in één klap

Wethouder Milieu en Duurzaamheid Mirjam de Rijk tekent dit convenant samen met Altrecht, AxionContinu, Bartholomeus Gasthuis, Careyn, De Forensische Zorgspecialisten, De Rijnhoven, Vecht & IJssel, VICTAS, UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie.

De Rijk: “Hier zie je waar bundeling van krachten en expertise toe kan leiden. Iedere euro die we in de zorg op energieverbruik besparen, kan geïnvesteerd worden de zorg zelf. En zo kan energiebesparing twee doelen dienen: het milieu en geldbesparing.”

NMU ondersteunt ‘Community of Practice’

De ondertekening van het Utrechtse zorgconvenant is een lokale afgeleide van het landelijk Manifest Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor zorginstellingen. Het afgelopen jaar hebben de ondertekenaars in een ‘Community of Practice’ een aanpak ontwikkeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen in hun dagelijkse praktijk. De Natuur en Milieufederatie Utrecht ondersteunt de organisatie van de ‘Community of Practice’, in opdracht van de gemeente Utrecht.

De samenwerking is uniek omdat de onderling sterk verschillende instellingen (niet alleen in omvang, maar ook soort zorg – verzorgingshuizen, psychiatrische zorg, en ziekenhuizen), nu een gemeenschappelijke noemer hebben om energiebesparing structureel op te pakken.

Aansluiting bij gemeentelijke ambities

De ambities van deze Utrechtse zorgaanbieders sluiten aan bij de ambities van de gemeente Utrecht die in het programma ‘Utrechtse Energie!’ staan. Kijk voor meer informatie over het programma op www.utrecht.nl/energie.