Thema-avond: naar een toekomstbestendig Nieuwegein?

september 14, 2016

Thema-avond: naar een toekomstbestendig Nieuwegein?

GroenLinks en D66 organiseren in samenwerking met HEVO, KWR Watercycle Research Institute, LomboXnet, NMU en Samen Duurzaam Nieuwegein een thema-avond bij KWR in Nieuwegein: “Duurzaamheidsmythes ontkracht: naar een toekomstbestendig Nieuwegein?” Deze avond is zowel voor inwoners van Nieuwegein als anderen die geïnteresseerd zijn in hoe we van Nieuwegein een stad van de toekomst kunnen maken, die niet alleen voorbereid is op de gevolgen van een veranderend klimaat, maar ook hoe we de woon- en werkomgeving in Nieuwegein duurzamer maken.

Duurzaamheid is een steeds meer ingeburgerd begrip. Er is veel kennis en ervaring over hoe we grondstoffen kunnen hergebruiken, hoe we onze eigen woonomgeving kunnen inrichten en tegelijk slim gebruik maken van water en wind zonder dat dit ten koste gaat van natuur en milieu. Dit wordt mede ingegeven door de vraag hoe we ons kunnen voorbereiden op gevolgen van klimaatverandering.

D66 en GroenLinks, in samenwerking met KWR Watercycle Research Institute, HEVO, LomboXnet, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Samen Duurzaam Nieuwegein organiseren deze thema-avond. Prikkelende vragen komen aan de orde zoals: wat zijn mythes rond duurzaamheid en hoe kunnen we als Nieuwegein de transitie maken naar een leefbare stad van de toekomst? De avond wordt gehouden in het nieuwe KWR-gebouw dat door de Bond van Nederlandse architecten is uitgeroepen tot “Meest Stimulerende Omgeving” van Nederland.

Deze thema-avond is voor alle inwoners van Nieuwegein, voor iedereen geïnteresseerd in de toekomst van Nieuwegein.

Datum:                27 september

Aanvang:            19.30u

Locatie:               KWR Watercycle Research Institute, Groningenhaven 7, 3433 PE Nieuwegein

Programma thema-avond 

 • Peter Snoeren, wethouder duurzaamheid: ‘Nieuwegein, naar een klimaatneutrale stad’
 • Erna Kotkamp, Samen Duurzaam Nieuwegein: ‘Mythes rond duurzaamheid’
  SDN verbindt en inspireert  partners op terrein van FairTrade, duurzaamheid, energietransitie in Nieuwegein. Welke mythes op terrein van duurzaamheid komt SDN tegen?
 • Jan Bonnemaijers, project manager/adviseur HEVO: ‘De duurzame stad van de toekomst’ HEVO was bouwheer van het nieuwe KWR instituut en zal vanavond een bijdrage geven over de integrale benadering in stedelijke transitie naar duurzaamheid
 • Prof. Kees van Leeuwen, principal scientist KWR
  Hoe kunnen  steden zich voorbereiden op veranderend klimaat? Welke rol spelen het te veel en het  tekort aan water en hoe gaan we daar mee om? 
 • Jeannine van Bree, projectleider NMU: ‘Klimaatadaptatie
  Hoe kun je je omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Illustraties uit voorbeeldprojecten.
 • Robin Berg, mede-oprichter LomboXnet
  LomboXnet startte in de wijk Lombok in Utrecht: hoe vindt de energietransitie lokaal plaats door de koppeling van duurzame energie met elektrische mobiliteit?
 • Discussie.

Opgeven en informatie

Voor het bijwonen van deze avond dient u zich op te geven via: thema-avond@d66nieuwegein.nl vanwege het beperkte aantal plaatsen.  Voor verder informatie kunt u contact opnemen met Marieke Schouten, Fractievoorzitter GroenLinks mschouten63@planet.nl  06-29518827, of Marc Schwartz thema-avond@d66nieuwegein.nl