Succesvolle tweede VvE energie-avond

april 25, 2016

Succesvolle tweede VvE energie-avond

‘Gemeenten kunnen niet in hun eentje hun energiedoelstellingen behalen, zij hebben iedereen nodig. Dus ook enthousiaste (bestuurs-)leden van VvE’s.’ Zo opende milieuwethouder Hans Nijhof (gemeente Utrechtse Heuvelrug) op 19 april de tweede avond over energiebesparing door VvE’s .

Jan Nieuwveld en Henk Seinen (Seinen Energy Solutions) gingen vervolgens in op de technische kant van het verhaal. Daarbij kwamen zaken als isolatie, (CO2-gestuurde) ventilatie, warmtepompen en energie-opwekking aan de orde. Jan Seinen: ‘We proberen altijd de duurzaamheidsplannen zodanig uit te werken, dat ze ook financieel interessant zijn voor de VvE. Daarbij is het belangrijk goed in te zetten op besparen, en niet alleen op opwekken. Zo sorteer je voor op de situatie waarin je niet meer mag salderen.’

Energieverbruik VvE goed af te stemmen op opwekcapaciteit

Seinen gaf ook aan dat met moderne ICT-toepassingen heel goed te sturen is op energieverbruik in relatie tot de opwekcapaciteit van het moment. Daarnaast nemen de gebroeders Seinen en Jan Nieuwveld bij hun advies- en begeleidingswerk altijd de mogelijkheid mee om (uiteindelijk) naar een Nul-op-de-meter-renovatie te komen.  Dit betekent dat je alleen ‘no-regret’-maatregelen treft, die latere maatregelen  niet in de weg staan.

Corina Onderstijn (Omgevingsdienst Regio Utrecht, ODRU) sloot de avond af met een dankwoord en een uitnodiging voor de volgende avond op 17 mei a.s., die over de financiële kant van het verhaal gaat. Locatie: Trouwzaal Gemeentehuis Zeist, Het Rond 1.