Succesvolle 10e editie Nacht van de Nacht

oktober 27, 2014

Succesvolle 10e editie Nacht van de Nacht

27/10/2014 – Afgelopen zaterdag 25 oktober vond voor het tiende jaar op rij de Nacht van de Nacht plaats. Een succesvolle editie, zo blijkt uit de vele aanmeldingen voor de nachtexcursies en andere duistere activiteiten. Met als hoogtepunt de talrijke overheden, bedrijven en organisaties die hun buiten- en reclameverlichting uit deden!

In veel kantoren en winkels schijnt ‘s nachts nog licht terwijl er niemand aanwezig is. Het onnodig aanlaten van de verlichting veroorzaakt niet alleen veel lichtvervuiling maar kost ook nog eens veel geld. Bijna 20 bedrijven in de provincie Utrecht doofden daarom op 25 oktober de lichten en steunde daarmee de Nacht van de Nacht.

De Jaarbeurs doofde haar verlichting tijdens de Nacht van de Nacht.

Waar ging het licht uit?

Achmea doofde haar verlichting op drie plaatsen in de provincie. Akzo Nobel in Amersfoort schakelde de buitenverlichting, logoverlichting en binnenverlichting deze nacht in het hele gebouw uit.

De blikvanger van het Utrecht Science Park ging uit. Met het uitzetten van het verlichte logo van de Universiteit Utrecht – de ‘Sol’ in combinatie met de woorden ‘Universiteit Utrecht’ – op het dak van het hoge Van Unnikgebouw, deed de Universiteit Utrecht mee aan de Nacht van de Nacht. De Provincie Utrecht doofde de verlichting bovenop het provinciehuis en de gevelverlichting van de Hogeschool Utrecht ging op de 9 locaties uit!
In 5 gemeenten (Woudenberg, Bunnik, Leusden, Utrecht en Soest) ging de gevel- of aanschijnverlichting van prominente gebouwen uit.

Verschillende gebouwen doofden hun reclame verlichting
Van de Green Business Club Utrecht Centraal deden de NS, ProRail, Jaarbeurs, NH Hotels, Rabobank Nederland, ABN Amro, Movares en de gemeente Utrecht ook mee. Waardoor het rondom het stations aanzienlijk donkerder was dan op andere dagen. Bij ABN AMRO aan de Daalsesingel, de Rabobank, NH Hotel Utrecht en Movares gingen ook alle buiten- en reclameverlichting uit. ProRail doofde zoveel mogelijk de verlichting van de twee kantoorpanden in het stationsgebied. Bij NS ging de buiten- en reclameverlichting uit bij het Hoofdkantoor, de Katreinetoren en Laag Katreine . Alle lichten in het Beatrixgebouw gingen uit, inclusief de verlichte tekst “Jaarbeurs”
Bij het gloednieuwe Stadskantoor Utrecht ging de buiten- en reclameverlichting uit en natuurlijk was, inmiddels traditiegetrouw, de aanschijnverlichting van de Dom-Toren ook weer uit.

Wat gebeurde er verder?

Daarnaast kon op een groot aantal locaties jong en oud genieten van de duisternis. De avondwandelingen van Bezoekerscentrum De Boswerf en IVN Eemland waren compleet volgeboekt. Ook werd het kanovaren in het donker, georganiseerd door Botenverhuur de Rijnstroom, drukbezocht. Er waren ruim 57 mensen die belangstelling hadden in deze mooie tocht!

Dankzij jullie steun en die van de deelnemende bedrijven en gemeenten hebben we een prachtige avond mogen beleven. De Nacht van de Nacht heeft ons doen beseffen dat het zuiniger omgaan met verlichting hele bijzondere momenten op kan leveren. Wij hopen dat wij niet alleen bewustheid in de provincie hebben gecreëerd, maar dat er ook meer actie ondernomen gaat worden. Vaker het licht uit, minder lichtvervuiling en meer genieten van de nacht!

  Het gebouw van ProRail in het donker tijdens de Nacht van de Nacht

foto’s Marijn de Wit