Studenten willen meer huur betalen voor betere isolatie

april 28, 2016

Studenten willen meer huur betalen voor betere isolatie

Ruim 90% van de uitwonende studenten wil tot 20 euro extra maandelijkse huur betalen als hun studentenhuis energiezuiniger wordt gemaakt. Maar liefst 53% wil liever een duurzamer huis dan een nieuwe badkamer of keuken. En dat komt mooi uit, want volgens 70% kan de isolatie van hun huis beter. Ook wil 48,5% van de studenten graag zelf hun energieleverancier kiezen, en dat moet dan een groene leverancier zijn. Dit blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door Koelestudenten en WeetWatJeVerbruikt, in het kader van de Eco Crazy 88 Studentenbattle. De battle wordt op 29 april afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking.

studenten zonnebaden
Zonnebaden onder de zonnepanelen. Dat levert punten op in de Eco Crazy 88 Battle!

Van de 200 studenten die de enquête invulden woont 60% in Utrecht; maar ook in Leiden, Arnhem en Amsterdam hebben studenten behoefte aan energiebesparing. De enquête wordt op 29 april aangeboden aan de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk en Remco de Maaijer van kamerverhuurder SSH, tijdens de feestelijke afsluiting van de Eco Crazy 88 Studentenbattle. De organisatoren hopen dat SSH en andere kamerverhuurders snel vaart gaan maken met energiebesparing; de studenten willen immers wel!

Tijdens de Battle, die werd georganiseerd door Koelestudenten en WeetWatJeVerbruikt, hebben 17 studententeams 10 weken lang 88 opdrachten uitgevoerd. Daarmee verdienden ze punten, maakten ze hun studentenhuis energiezuiniger, én bespaarden ze op hun energierekening. Op 29 april wordt teruggeblikt op alle acties van de afgelopen 10 weken, o.a. in de vorm van interviews met de deelnemende studenten.

En natuurlijk wordt bekendgemaakt welk team de hoofdprijs heeft gewonnen: een klimaatreis naar Noorwegen. Als klap op de vuurpijl zullen alle studenten samen een grote gaskraan dichtdraaien: zo zetten ze de resultaten van de enquête kracht bij en vragen ze de verhuurders om aan de slag te gaan met energiebesparing!

De initiatiefnemers

Koelestudenten is een initiatief van Jongeren Milieu Actief, de jongerenvereniging van Milieudefensie. WeetWatJeVerbruikt is een campagne van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht. Facebook: www.facebook.com/koelestudenten