Studenten en klimaat: “Alles voor een koud biertje”

januari 21, 2016

Studenten en klimaat: “Alles voor een koud biertje”

Minstens 12 Utrechtse studentenhuizen gaan vanaf begin februari tien weken lang eco én gekke opdrachten uitvoeren voor punten. Want zij doen mee aan The Eco Crazy 88 Studentenbattle! En maken kans op een mooie trein- en bootreis naar de Poolcirkel, waar ze onder andere activiteiten zullen ondernemen in het kader van klimaatverandering.

En die klimaatverandering, die ondervinden de studenten nu al aan den lijve. Een voorbeeld: Caspar, Jeroen, Ramon, Liz, Alidia en Teun – de ‘Duurzame Doerakken’ – koelen hun bier ’s winters niet in de koelkast, maar op hun balkon. “Helaas zijn door de opwarming van de aarde de winters niet meer wat ze geweest zijn,” zegt Liz. “Dus drinken we steeds vaker lauw bier. Daarom zetten we ons in voor een beter milieu. Alles voor een koud biertje!”

Maar de Doerakken doen nog veel meer: zo kruipen ze ’s winters lekker knus tegen elkaar aan op de bank om warm te blijven. “En we verzinnen allerlei gekke duurzame ideeën zoals het stapelen van pannen op één gaspitje, de wc doortrekken met regenwater en ons ‘douchebuddysysteem’,” zegt Liz.

Indrukwekkend, maar de concurrentie ligt op de loer. Zo eten ze bij studentenhuis IBB223 regelmatig veganistisch – dus duurzaam. En ze vieren ‘Sinterkerst&nieuw’ met tweedehands cadeautjes. Hun motto: “Licht uit, gezelligheid aan!” Bij de Vissenkom op studentencomplex De Sterren wonen zoveel mensen dat er altijd wel iemand thuis is. Heel gezellig, al staat dus wel bijna de hele dag het licht aan… Maar de verwarming juist bijna nooit, wegens een overvloed aan lichaamswarmte!

De Battle gaat op 14 februari van start met een knallende lancering, en eindigt 10 weken later. Elke week geven de organisatoren nieuwe opdrachten. Studenten leggen de resultaten daarvan vast op foto’s. houden de scores bij en maken elke week de tussenstand en de leukste foto’s bekend op onze Facebookpagina’s. Tijdens een mooie afsluiting aan het eind van de rit wordt de reisprijs uitgereikt.

Inschrijven kan nog 2 weken!
Studenten kunnen zich met een team vanaf 3 personen inschrijven. De inschrijving sluit op 7 februari 2016. De Battle is een initiatief van Koelestudenten van Jongeren Milieu Actief, de jongerenvereniging van Milieudefensie, en WeetWatJeVerbruikt, een campagne van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.