Studenten besparen ruim 6.000 kWh

februari 4, 2014

Studenten besparen ruim 6.000 kWh

Tien studentenhuizen hebben de afgelopen drie maanden samen 6.361 kWh bespaard, een bedrag van € 1.335,82. Dat is het resultaat van Manage Your Energy, de energie wedstrijd tussen studentenhuizen. De studenten aan de Utrechtse Duurstedelaan bespaarden de meeste energie en wonnen de wedstrijd.

Studenten hebben vaak geen idee hoeveel energie ze verbruiken, hoeveel het kost en welke invloed dit heeft op het milieu. Een achterliggende oorzaak hiervan is het feit dat studenten vaak ‘inclusief’ wonen waardoor de financiële prikkel mist en ze geen inzicht hebben in hun verbruik.

Energiebespaarmanagers


Daarom is de Manage your Energy battle gestart. Georganiseerd door studenten en ondersteund door de NMU. De gemeente Utrecht ondersteunt het project financieel. Met behulp van een energie bespaarmanagers (apparaatjes waarmee je inzicht krijgt in je eigen energieverbruik) in alle deelnemende huizen, konden de studenten hun energieverbruik monitoren.

Resultaat

Inzicht is de start van besparen en Manage Your Energy heeft de afgelopen maanden laten zien hoeveel energie studenten kunnen besparen wanneer ze dit inzicht hebben. In totaal hebben alle tien de studentenhuizen de afgelopen 3 maanden 6.361 kWh bespaard, wat overeenkomt met € 1.335,82.

Kaarsen

Om energie te besparen hebben de studenten vooral weinig gebruik gemaakt van lampen. Ze gebruikten kaarsen. En: geen waterkoker, wasmachine alleen met volle wassen, geen vaatwasser, geen droger. Daarnaast werden specifieke acties georganiseerd zoals het ontdooien van de diepvries of het aanschaffen van een waterbesparende douchekop.

Winnaar

De titel energiezuinigste studentenhuis van Utrecht is gewonnen door het studentenhuis aan de Duurstedelaan. Ze wonnen een cheque van 500 euro.

Energy X

De wedstrijd is 31 januari afgelopen, maar de NMU gaat door met energiebesparing bij studenten in het project Energy X. De komende maanden inventariseren we, samen met studenten, de kansen en knelpunten.

Oproep

Daarom roepen we studenten op! En wel studenten die een mening hebben over energiebesparing en/of hebben meegedaan met energiebesparingswedstrijden. Deze studenten willen we graag af en toe een aantal vragen stellen zodat we straks met een goed plan kunnen komen.

Lees hier meer over het vervolg op Manage Your Energy

www.facebook.com/manageyourenergyutrecht

Foto rechtsboven: michael@buchenauer