Stem hier op de Groene Utrechter van 2014

september 11, 2014

Stem hier op de Groene Utrechter van 2014

 Een groenere provincie: wie wil dat nou niet! Daarom zijn de NMU en RTV Utrecht op zoek naar De Groenste Utrechter van 2014. Stemmen kon tot 27 september.

Op 27 september wordt de top 3 bekend gemaakt en selecteert een jury daaruit de meest Groene Utrechter van 2014. Drie finalisten krijgen aandacht in het TV programma Van Graszaad tot Zonnecel. En de nummer 1 wint een prijs van 500 euro voor zijn of haar groene initiatief!

Hieronder staan de 10 nominaties voor de Groene Utrechter. Utrechters bepalen met hun stem de Top 3. Na 27 september kiest de jury daaruit de winnaar. De winnaar krijgt de prijs uitgereikt in het TV programma van RTV Utrecht!

De 10 nominaties voor de Groene Utrechter zijn:

Cerian van Gestel: KrijgdeKleertjes

Kinderen groeien snel, dus als ouder zit je steeds met te kleine kleertjes en speelgoed. Wat daarmee te doen? Weggooien is zonde! De vier moeders Annelinde, Annu, Cerian en Tessie bedachten daarom www.KrijgdeKleertjes.nl: een online community van duizenden ouders die kinderspullen ruilen.
De kleertjes of het speelgoed waar je kind te groot voor is geef je door. Je kiest zelf uit het ruime aanbod een pakket dat bij jouw kind past. Met geweldig resultaat: kinderspullen een tweede leven, leuk onderling contact, milieuwinst én je steunt een goed doel.
KrijgdeKleertjes.nl draaien we vrijwillig. Jouw stem is een steun in de rug!

Lees meer over KrijgdeKleertjes

OBS Pantarijn: het Pantaplein

“Dankzij de tomeloze inzet van ouders en Wellantcollege studenten is ons schoolplein veel meer dan een pauzeplaats of overblijfplek. Het is een groene oase, waar kinderen in contact komen met de natuur. Een plein dat gericht is op beleving en ontdekking en waar zij spelen met natuurlijke elementen.
De moes- en kruidentuin is om van te leren en te eten. Het plein is ook een werkervaringsplaats voor cliënten van Abrona en een ontmoetingsplek VOOR ouders en buurtbewoners. Het is een plek waar we bewust zijn van duurzaamheid en leren om met natuur en milieu om te gaan.”

Lees meer over het Pantaplein

Rento Hermanns: RondomDOM

“Sinds mei 2012 inspireert en informeert RondomDOM bezoekers over energiebesparing en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Dat doet de organisatie vanuit een mobiel servicepunt, een elektrische bus die op openbare plekken staat. Hierdoor is RondomDOM gemakkelijk toegankelijk en uitnodigend. In en om de bus is vanalles te beleven.
Mijn motto: Energiebesparing is een goede zaak, maar als je het ook nog doet met milieuvriendelijke
bouwmaterialen vang je meerdere vliegen in een klap. Dus als je ook nog de gezonde en milieuvriendelijke
bouwmaterialen toepast dan doe je het pas echt goed!”

Lees meer over RondomDOM

Maud, Karin & Evita: Kledingbibliotheek

“De Kledingbibliotheek hangt vol met leuke kleding, die je voor een bepaalde tijd kunt lenen, daarna terugbrengt om vervolgens weer iets nieuws mee te nemen! Met een abonnement heb je dan toegang tot de grootste (en gezelligste!) kledingkast in heel Utrecht.
Als je niet gelijk lid wilt worden, maar je hebt wel een heel leuk jurkje gespot, kun je beginnen met een strippenkaart.
De Kledingbibliotheek zal in het Centrum van Utrecht openen. Zo is het makkelijk om even langs te gaan en wat nieuws uit te zoeken. Maar natuurlijk kun je thuis alvast door onze online catalogus bladeren en een reservering maken!”

Lees meer over de Kledingbibliotheek

Mevrouw Groen en de Plastic Soep

“Mevrouw Groen en de Plastic Soep is een sprookjesachtige vertelling voor iedereen en in het bijzonder voor kinderen van 3 t/m 8 jaar.
Mevrouw Groen gaat over het genieten van de natuur, het horen van de vogels, kleuren, bellen blazen.
Mevrouw Groen neemt je mee op reis over land en door zee. Je mag meehelpen om samen de troep van de Plastic soep op te ruimen. Mevrouw Groen kan gespeeld worden op school, in een tent of in het theater. Stem op ‘Mevrouw Groen’. Zij wil iets Doen voor het ‘Groen’!” Kijk hier naar een filmpje van mevrouw Groen

Lees meer over Mevrouw Groen

KBS De Kubus: zonne-energie overal

“Basisschool De Kubus uit Amersfoort haalt sinds kort haar stroom uit 60 zonnepanelen. Een uniek project, dankzij samenwerking met PicoSol en Zon@School. PicoSol heeft met het onderwijsproject SolarSchools een brug geslagen met een partnerschool in Cambodja voor les in computervaardigheden en wereldburgerschap. Energiecoöperatie Zon@School heeft de plaatsing van zonnepanelen technisch en financieel mogelijk gemaakt met crowdfunding onder ouders en buurtbewoners.
Het project verbindt zodoende drie boeiende verhalen: De oprichting van wijkonderneming, een nieuw onderwijsproject en ontwikkelingshulp.” kijk hier naar een film over solar schools

Lees meer over KBS De Kubus

Dorien Soons: Voetprint Cooking boek

Dorien Soons keek naar een item over vlees in het Acht Uur journaal, toen haar idee voor een milieuvriendelijk kookboek werd geboren. Want als alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden. Ze zocht uit wat we dan wel mochten eten – dat bleek namelijk nog niet zo eenvoudig – en schreef dat op in haar VoetprintCooking®-kookboek en blog www.voetprintcooking.nl.
Als je ‘Duurzaam Voedsel’ wilt eten, houdt dan ook rekening met de voedsel-voetafdruk. 30% van onze veel te grote voetafdruk is voedselgerelateerd!

Lees meer over Voetprint Cooking

Platform Ecotransferium de Wetering

Bedrijventerrein de Wetering-Haarrijn als modernste bedrijventerrein voor duurzame mobiliteit in de regio Utrecht. Dat is de ambitie van Platform Ecotransferium De Wetering (ten westen van Utrecht, langs de A2).

Zes bedrijven en organisaties hebben hier het initiatief genomen om van de Wetering een Ecotransferium te maken – een plek waarin iedere duurzame mobiliteitsvorm beschikbaar is: trein, elektrische (deel)auto, scooter, fiets. Voordelen: gemak, kostenvoordelen voor de bedrijven en hun werknemers, betere bereikbaarheid en een lagere CO2-uitstoot. Zo ziet mobiliteit er in de toekomst uit!

Lees meer over Ecotransferium de Wetering

Marc Kikkert: Vlinderhof Máximapark

In het Máximapark in Leidsche Rijn is in mei een voor Nederland unieke vaste plantentuin geopend, de Vlinderhof. Marc Kikkert wist, als trekker van dit bewonersinitiatief, de wereldberoemde Piet Oudolf (o.a. High Line in New York en het Luriepark in Chicago) aan te trekken voor het tuinontwerp.
De tuin is zo ontworpen dat hij het hele jaar dooreen andere aanblik heeft. Met ruim 15.000 vaste planten (ongeveer 100 soorten!) is de tuin een kleurrijke oase in het Máximapark die zeker een bezoek waard is. Dat vinden meer mensen, want vanuit het hele land en zelfs vanuit het buitenland is interesse om de Oudolf-tuin te bezoeken. Geheel terecht!

Lees meer over Vlinderhof Máximapark

UMEF – Making events GREEN!

UMEF is de expert als het gaat om het verduurzamen van evenementen. Ook dit jaar zijn in samenwerking met UMEF meerdere festivals duurzaam georganiseerd en was de impact op het milieu van deze festivals minimaal. UMEF is ook zelf op festivals te vinden met groene installaties, om zo belangrijke thema’s zoals het klimaat en re-newable energy op een interactieve manier onder de aandacht te brengen. Daarmee wil UMEF bezoekers inspireren en laten zien dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan een betere en duurzamere wereld. Daarnaast organiseert UMEF ook benefietevenementen en inspiratieavonden.