Startsein voor zonnepanelen voor huurders

april 24, 2015

Startsein voor zonnepanelen voor huurders

Vier bewoners van Woningbouwvereniging Oudewater aan De Cpaneel1ope in Oudewater gaven het duurzame startsein. Op 22 april zijn de eerste vier huurwoningen door stichting Wocozon voorzien van zonnepanelen die voortaan bijna al hun benodigde stroom door de zon laten opwekken. Deze bewoners van een eengezinswoning zijn hiermee de eerste in de Provincie Utrecht die via het Garantiefonds Energie een bijdrage leveren aan zichtbare duurzaamheid.

Wocozon biedt bewoners van sociale huurwoningen de kans om via hun woningcorporatie te profiteren van goedkope zonnestroom, zonder dat zij of de woningcorporatie iets hoeven te investeren.

De huurders krijgen direct een ca. 20% lagere energierekening, die in de toekomst ook niet meer gaat stijgen. Dat komt omdat zij voortaan voor hun eigen zonnestroom nog maar 18,5 cent betalen – vier cent minder dan normaal. Verder krijgen zij nooit meer een prijsverhoging, tot ze weer verhuizen. Dat scheelt bij een gemiddelde woning nu al snel 100 euro per jaar.

En de woningcorporatie? Die kan zijn huurders zonder investering toch lastenverlaging en -bevriezing bieden, zegt Karl Lissendorp, directeur Woningbouwvereniging Oudewater.

Niet betalen voor panelen, maar alleen voor zonnestroom
De betreffende huurder betaalt maandelijks een voorschot gebaseerd op de verwachte hoeveelheid op te wekken energie, tegen een prijs die gegarandeerd flink onder de gemiddelde stroomprijs ligt. Is de opwekking lager dan berekend, dan krijgt men geld terug. Is de opwekking hoger dan is het zelfs gratis.

Huurder Joop van Vliet wilde al lang zonnepanelen op zijn huurwoning. ‘Ik ben blij dat het nu eindelijk voor iedereen kan,’ zei hij bij de onthulling. ‘Dat is goed voor onze aarde, maar ook voordelig. En nooit meer een prijsstijging van stroom is natuurlijk fijn.’

Voor meer huurders zonnepanelen
Woningbouwvereniging Oudewater en Wocozon hebben zeer recent de handen ineen geslagen om haar huurders binnen de Gemeente Oudewater de mogelijkheid te bieden om zonnepanelen te nemen, waarmee ze ca. 85% van hun eigen energie kunnen opwekken. Ongeveer 500 woningen zijn hiervoor zeer geschikt, met plaatsing van gemiddeld 10 zonnepanelen. Dit jaar en de komende jaren krijgen deze huurders de mogelijkheid om te kiezen voor zonnestroom.

Wat de NMU betreft is dit een voorbeeld voor woningcorporaties in de hele provincie!

paneel2