Stadsbewoners Voordorp ontmoeten boeren Noorderpark

februari 17, 2016

Stadsbewoners Voordorp ontmoeten boeren Noorderpark

De kloof tussen boer en consument is een groot probleem. Gelukkig wordt er op diverse plekken aan gewerkt om die kloof te verkleinen. Bijvoorbeeld in de Utrechtse wijk Voordorp: van daaruit fietste een groep bewoners onlangs naar Westbroek, om kennis te maken met de boeren van het Noorderpark.

Veel Utrechters vinden de kloof tussen boer en consument een probleem, zo bleek in 2014 uit onderzoek van de NMU. Boeren in onze provincie produceren steeds meer grootschalig voor de wereldmarkt, terwijl de consumenten goedkope en anonieme producten in de supermarkt kopen.

Daarom is het goed nieuws als boeren en burgers elkaar ontmoeten. Op 29 januari gebeurde dat: een delegatie bewoners van de Utrechtse wijk Voordorp gingen op bezoek bij de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Landschap Noorderpark. De locatie was boerderij De Bonte Parels in Westbroek, net ten noorden van Voordorp. Dit is één van de duurzame boerenbedrijven die de NMU het afgelopen jaar in de schijnwerpers zette.

Enthousiasme over activiteiten

Van beide kanten was er groot enthousiasme over de activiteiten die de ander organiseert. Daarover is wat Voordorp betreft van alles te lezen op de website ‘Voordorp vooruit’ en op Facebook. De Agrarische Natuurvereniging Landschap Noorderpark telt ongeveer 70 leden, waarvan ruim de helft boer is. Verschillende boeren richten zich op de levering van streekproducten. De ANV wil graag het contact tussen stad en platteland versterken; de ANV en de NMU willen daarbij ook gaan samenwerken.

In het gesprek tussen ‘Voordorpers en Noorderparkers’ kwamen veel ideeën over samenwerking aan de orde, zoals het uitwisselen van mailadressen, een ‘aanschuifmaaltijd’ met streekproducten op de ‘Groen moet je doen-dag’ op 12 juni, en het uitnodigen van Voordorpers voor activiteiten zoals lammetjesdag (26 maart), ‘welkom in de stal’ en diverse excursies.

Adreslijst met leveranciers

Verder staat op de website van ‘Voordorp op eigen kracht’ een adreslijst met leveranciers van streekproducten met daarbij de afstand vanaf Voordorp. Een erg goed voorbeeld van directe afzet van streekproducten binnen de regio!

Tags: