

Zoeken
juni 3, 2013
Informatie over collectief zonnepanelen inkopen en een ‘solar walk’ brachten op 25 mei initiatiefnemers bijeen in het lommerrijke Baambrugge. Twee ervaringsdeskundigen vertelden over hun ervaringen, en beantwoordden de vragen die bij de bezoekers speelden. De organisatie was in handen van het Servicepunt HIER opgewekt Utrecht.
Er zijn twee belangrijke redenen om collectief zonnepanelen in te kopen: kostenvoordelen en eenvoud. Eigenlijk geldt voor alle initiatiefnemers dat zij warm worden van duurzame energieproductie en dat willen bevorderen.
Veel mensen die zonnepanelen willen, weten niet hoe ze dat precies aan moeten pakken. Dat is dus een drempel voor aanschaf. Een initiatief(nemer) die namens een groep bewoners een installateur uitzoekt, onderhandelt over prijzen én de kwaliteit van de omvormer en de panelen beoordeelt kan veel goed werk verrichten. In deze werkwijze zit de meeste meerwaarde. En, hoewel het altijd maatwerk is, is het volgens ervaringsdeskundigen Minse de Bos Kuil en Leonard Fintelman niet zo moeilijk. Een belangrijke tip: voor het maatwerk is het wel belangrijk dat de installateur vóór de installatie elke woning ter plekke beoordeelt.
De solar walk door Baambrugge was bijzonder en zonnig. Minse de Bos Kuil (Zonnig Baambrugge) leidde de wandeling en stond stil bij een ‘grondgebonden oplossing’ (zie foto): zonnepanelen en een omvormer op een stellage in een achtertuin. Vooral opvallend waren de vele daken met zonnepanelen erop.
Bovendien koos Zonnig Baambrugge voor zogenoemde monokristallijne panelen met zwarte randen. Dat levert donkere, eenkleurige panelen op die (zeker op bruine en zwarte daken) weinig opvallen (zie de foto). De kostprijs van zulke panelen ligt overigens wel iets hoger dan gemiddeld.
Met extra kennis en vertrouwen gingen de deelnemers na afloop uiteen. Ze spraken af om elkaar te blijven helpen en informeren over hun diverse initiatieven.
HIER opgewekt wordt mede mogelijk gemaakt door het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij en Qurrent.