

Zoeken
maart 27, 2015
Kunnen de bewoners van serviceflat Honsbergen in Soest straks zonder energierekening? Dat gaan woningcorporatie SBBS, de provincie Utrecht en bouwer VolkerWessels verder onderzoeken. Op 13 maart tekenden ze daarvoor, op feestelijke wijze.
In serviceflat Honsbergen te Soest vond vrijdagochtend 13 maart een feestelijk moment plaats. De bewoners van de 225 appartementen waren getuige van de start van een nieuwe samenwerking tussen de provincie Utrecht, VolkerWessels en hun verhuurder SBBS.
Deze partijen ondertekenden een intentieverklaring om de komende maanden te onderzoeken of de renovatie naar Nul-op-de-meter van start kan gaan. Naast SBBS tekende ook woningbouwvereniging Goed Wonen een intentieverklaring om verdere stappen te zetten.
Nul-op-de-meter-woningen zijn zo goed geïsoleerd en voorzien van moderne installaties en zonnepanelen, dat alle benodigde energie (voor verwarming, warm tapwater en huishoudelijk gebruik) zelf opgewekt wordt. Geen energiekosten meer dus! Huurders betalen in plaats daarvan een ‘energieprestatievergoeding’ aan de woningcorporatie. Tegen gelijkblijvende woonlasten krijgen ze dus een gemoderniseerde woning!
De Gedeputeerde Wonen van de provincie, Ralph de Vries, is blij met deze stap. “Ons doel is huizen te verduurzamen. We willen bestaande huizen verbeteren, zodat woningen comfortabeler worden en de energierekening omlaag kan. We zijn blij dat we van start gaan met dit project, en met het project bij woningbouwvereniging Goed Wonen in Benschop. We hopen dat dit leidt tot een golfbeweging, dat andere woningcorporaties volgen.”
SBBS-directeur Mirjam van der Heijden geeft aan dat het een spannende dag is vandaag. Want deze afspraken gaan, als alles goed gaat, tot grote veranderingen leiden: de gevel wordt aangepast, waardoor het gebouw verandert en een andere uitstraling krijgt. En het gebouw moet wel weer 40 jaar mee. “We hopen op een positieve uitkomst. De bewoners worden bij het proces betrokken. We beginnen met het onderzoek naar de technische en financiële kant van de zaak. En hoe het eruit gaat zien, wat het gaat betekenen voor de bewoners. Aan de hand van deze bevindingen beslissen of we het gaan doen.”
De Soestse wethouder Yvonne Kemmerling vindt dit een leuk project, waarbij de winst vooral voor de bewoners heel duidelijk is: een comfortabel appartement. “In Soesterberg hebben de woningen ook al een mooi nieuw jasje gekregen, het is daar lekker warm. Dit is wat je hier ook wilt bereiken. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. Een aangename woning, én beter voor het milieu. Mooi dus dat duurzaamheid hier als extra doel wordt bereikt. We vinden het vanuit de gemeente fijn dat iedereen in dit project meewerkt en hopen op een succesvolle afronding van het onderzoek en een mooi voorbeeldproject in onze gemeente.”
Henk Visee, directeur Goed Wonen: “Wij willen graag onze woningen renoveren in plaats van slopen. Omdat we bewoners niet willen uitplaatsen en we ook geen hogere huur willen. Onze woningen moeten bereikbaar en betaalbaar blijven én we willen energie besparen. Zo worden onze bewoners in de toekomst ook niet verrast door oplopende energierekeningen. Veiligheid en toegankelijkheid staan bij ons ook centraal. Wij hebben begin 2014 op een bijeenkomst van de Natuur en Milieufederatie Utrecht kennis gemaakt met Nul op de meter en dit project sprak ons erg aan. Voor bewoners willen wij een aangenaam leefklimaat creëren en ze geen overlast bezorgen. Onze eerste indrukken zijn zeer positief, we hebben er een goed vertrouwen in en hopen dat onze gedeelde ambities bewaarheid mogen worden.”
David van der Hulst, regiodirecteur Oost van Volker Wessels, geeft aan innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben. “Dat maken wij waar door bestaande woningen te renoveren. Er zijn namelijk meer bestaande woningen dan nieuw te bouwen woningen, die sowieso al duurzamer zijn. Belangrijk hierbij is het samenwerken, want samen sta je veel sterker. We moeten de handen ineen slaan om dit mooie project te realiseren.”
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) voert in opdracht van de provincie Utrecht, samen met programma Energiesprong van Platform31 en provincie Utrecht, het project ‘Van Stroomversnelling tot Waterval’ uit. Naast de twee casussen die hieruit voortkomen, organiseert de NMU tal van bijeenkomsten voor woningcorporaties, gemeenten en bewoners (huurders, energiecoöperaties) over dit onderwerp. Thema’s voor woningcorporaties zijn bijvoorbeeld: de businesscase, bezoek voorbeeldwoningen, communicatie met huurders. Voor gemeenten gaat het over lokaal beleid, vergunningen, welstand en het begeleiden van bewoners die een Nul-op-de-meter renovatie willen.