

Zoeken
november 18, 2014
Algen die CO2 afbreken en regenpijpen die energie opwekken. Die twee ideeën wonnen op 14 november de Challenge Duurzaamheid van UniC Utrecht. “Twee goed bedachte en kansrijke ideeën”. Vond Jeannine van Bree, die namens de NMU in de jury zat.
Op vrijdagmiddag 14 november hielden de leerlingen van UniC Utrecht, een openbare school voor havo en vwo, eindpresentaties voor de Challenge Duurzaamheid. Een dag waar ze hun innovatieve plannen voor het omgaan met klimaatverandering konden voorleggen aan experts uit het werkveld. Twee projecten sprongen er bovenuit en mogen zich met trots winnaar van de Challenge noemen, namelijk Allgenius en H2O-2.0. Het evenement vond plaats in de Werkspoorkathedraal, een indrukwekkend stuk industrieel erfgoed op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesiusweg.
De afgelopen weken werden de leerlingen uitgedaagd om een innovatief plan te ontwerpen, waarmee ze stijging van de zeespiegel tegen konden gaan. Denk hierbij aan mobiele applicaties, een groen festival, reflecterende daken en een spaar-douche. De presentaties werden beoordeeld door maar liefst twaalf juryleden, met onder andere experts vanuit het waterschap, de gemeenteraad en diverse duurzaamheidsorganisaties. Daarbij was Jeannine van Bree, teamlid van de NMU en projectleider van Utrecht 2040. “Ik vind het goed dat er op scholen aandacht wordt besteed aan duurzaamheid”. Zegt Jeannine. “Daarbij is het leuk om te zien dat de leerlingen net zo enthousiast zijn als wij. Zij zijn namelijk de brandstof voor de toekomst!”
Inhoudelijk waren de presentaties van hoog niveau. Vol enthousiasme presenteerden de leerlingen hun projecten waarbij een aantal zeer ambitieuze groepen naar voren kwamen: Allgenius, H2O-2.0, Groen Festival en Nieuwe Waterweg. Deze vier finalisten werden uitgenodigd om een eindpitch te doen, waarna de jury ze beoordeelde op creativiteit, originaliteit en bewustwording. Daarnaast werd gekeken of de projecten vernieuwend, realistisch en haalbaar waren. Uiteindelijk werden Allgenius en H2O-2.0 samen tot winnaar verkozen. “Beide projecten zijn goed bedacht en in mijn ogen kansrijk. Ook de pitches waren van hoog niveau”. Zegt Jeannine.
Het plan van Allgenius was om opvangbakken op daken te plaatsen waarin algen groeien, die vervolgens CO2 omzetten in zuurstof. H2O-2.0 is een project waarbij energie wordt opgewekt via mini-turbines in regenpijpen. De jury stelde voor om de groepen een samenwerking aan te laten gaan, omdat beide partijen hun plan willen uitzetten bij huizen en (kantoor)gebouwen. Het idee is dat het overtollige water uit de opvangbakken van Allgenius doorstroomt via de regenpijpen van H2O-2.0.
Al met al was het een succesvolle middag waar inspirerende projecten connectie kregen met ‘echte’ duurzaamheidsinitiatieven en waarbij nieuwe contacten werden gelegd tussen de juryleden.