Regionaal Energiefonds Utrecht zoekt ‘launching customers’

juli 30, 2012

Regionaal Energiefonds Utrecht zoekt ‘launching customers’

De NMU zoekt bedrijven en overheden in de provincie Utrecht die hun CO2-uitstoot willen compenseren met nieuwe duurzame projecten in de regio. Zo kunnen ze het nieuwe Regionaal Energiefonds Utrecht van de grond helpen tillen! 

Als het ligt aan de NMU en haar partners, kunnen Utrechtse particulieren en organisaties hun CO2-uitstoot vanaf volgend jaar compenseren met nieuwe duurzame projecten in de eigen provincie. Dat doen ze door de CO2-emissies van hun vakantievlucht, zakenreis en/of kantoorgebruik te melden bij het op te richten Regionaal Energiefonds Utrecht. Om de uitstoot te compenseren storten ze vervolgens een bepaald bedrag in het fonds.

Schema energiefonds

Daarbij kunnen burgers en bedrijven zelf kiezen naar welk aangesloten project hun bijdrage gaat: bijvoorbeeld naar een biogasproject van boeren of naar zonnepanelen op scholen of sportkantines. De initiatiefnemer gebruikt de bijdrage om de benodigde hoeveelheid CO2 te vermijden. Dat wordt allemaal officieel geregeld en gecontroleerd door een accountant.

Door het geld voor CO-compensatie binnen de Utrechtse regio te houden, zal dit hier een broodnodige stimulans opleveren voor innovatie en duurzame energie, verwachten de NMU en haar partners. Utrechtse projecten krijgen hierdoor extra financiering en komen eerder uit de kosten. Bovendien levert dit model het ook extra werk op in de regio.

Interesse om als bedrijf of instelling het beslissende zetje te geven? Neem dan contact op met de NMU, Lot van Hooijdonk of Ieke Benschop.