Oude woningen kunnen ook richting energieneutraal

mei 26, 2015

Oude woningen kunnen ook richting energieneutraal

Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en innovaties is het nu ook mogelijk om oude woningen energieneutraal te maken. Dat blijkt uit een experiment dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie U samen met Seinen Energy Solutions en AE Finance Solutions momenteel uitvoeren.

In deze proef worden dertig woningen zodanig verbouwd, geïsoleerd en voorzien van de allernieuwste technieken dat ze bijna of geheel energieneutraal worden. Omdat geen enkel oud huis hetzelfde is wordt per huis een passend plan van aanpak opgesteld. Daarna wordt het huis voorzien van bijvoorbeeld vacuüm isolatiepanelen, kierdichting, dakisolatie, driedubbel HR ++ glas, een warmtepomp die uit de buitenlucht warmte haalt, gelijkstroom ventilatiesystemen en zonnepanelen. Op die manier ontstaan comfortabele, goed geïsoleerde en bijna of geheel energieneutrale woningen. De bewoners laten op de website www.opnaarenergieneutraal.nl in diverse films zien hoe de woningen werden aangepakt en waar je als bewoner tegen aan loopt. Zo hopen de organisaties andere Utrechters te inspireren ook richting nul-op-de-meter te gaan.

Ervaringen delen

image006Op de website worden de nieuwste technieken getoond op gebied van duurzaamheid en zijn ook de bewoners aan het woord over hun ervaringen. Bewoners melden dat ze het bijzonder vinden om geen gasaansluiting meer nodig te hebben, dat ze met hun woning bijdragen aan het een beter klimaat en dat de woning veel comfortabeler wordt. “Het is prachtig om te zien dat ik tijdens mijn vakantie op mij i-pad de warmtepomp kan uitschakelen en in een grafiek zie dat mijn huis energie gaat leveren aan de omringende huizen in de straat”, zegt Hans de Wind in een van de films op de site. Ook geven bewoners in de films aan wat ze een volgende keer anders zouden doen of waar ze tegen aan liepen. Vaak zijn de eerste stappen goed betaalbaar en snel terugverdiend en is het aan de bewoners om de afweging te maken om nog verder te gaan.

Ambities

Goede voorbeelden van energierenovaties van woningen in en rond Utrecht zijn keihard nodig, om de ambities van de gemeente, de provincie en andere partijen dichterbij te brengen: 50.000 woningen energieneutraal in 2020! De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie U werken in dit project samen met technisch en financieel adviseurs Henk Seinen en Jan Nieuwveld van Seinen Energy Solutions, Bart van der Ree van Sustainomy mede namens Energie-U en Ton van Erp van AE Finance Solutions. Zij begeleiden 18 particuliere bewoners en 12 bewoners van huurwoningen van de woningbouwvereniging Lopik. NMU en Energie U zijn aan het begin van dit project op zoek gegaan naar mensen uit hun achterban die interesse hadden in het verbouwen van hun woning. En dan niet zomaar een verbouwing, maar een hoog-niveau renovatie. Minimaal 80% energiebesparing moest de verbouwing opleveren. Dit betekent dat de nieuwste methoden en technieken worden toegepast. De particulieren vergen allemaal een intensieve begeleiding. De eerste tien woningen zijn al opgeleverd en de bewoners zijn enthousiast. Zij delen hun opgedane kennis en ervaringen op de website www.opnaarenergieneutraal.nl.