Op bezoek in De eetbare stad

juni 28, 2017

Op bezoek in De eetbare stad

Op 8 juni zijn dertig mensen uit Utrecht-West op bezoek geweest in De eetbare stad, in het Duitse Andernach. En de NMU was erbij.

eetbare stad

Het concept van De eetbare stad begon in Andernach zo’n tien jaar geleden. Een terrein van de gemeente buiten de stad werd omgevormd tot een grote permacultuur tuin. In deze tuin werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de productie van duurzaam voedsel, dat in de stad wordt verkocht. Daarnaast biedt de tuin door middel van inheemse struiken, vlindertuinen en bloemenweides volop ruimte voor de natuur.

Eetbare binnenstad

Het eetbare concept werd later doorgetrokken naar de oude binnenstad. Overal langs de stadswallen zijn eetbare gewassen aangeplant: fruitbomen, druiven, aardbeien, sla, etc. Alle basisscholen hebben een eigen schooltuin en in de straten van de oude stad staan plantenbakken met eetbare planten. Bewoners en bezoekers mogen zelf plukken en oogsten. In de zomer organiseert de gemeente een gezamenlijke maaltijd in de stad met de eigen producten.

Educatief, sociaal en leuk

De eetbare stad heeft een duidelijk educatief aspect, maar door het samen oogsten en eten brengt het ook sociale cohesie met zich mee. En het is ook nog eens leuk om te zien. Een mooi voorbeeld dat past bij de doelstellingen van het project Groen aan de Buurt en ook bij kan dragen aan de verduurzaming van onze voedselproductie. De totale hoeveelheid voedsel dat De eetbare stad produceert is gering en het zal niet concurreren met de landbouw, maar het draagt wel bij aan de bewustwording over duurzaam voedsel.

Zie ook de website van Leader Weidse veenweiden voor hun verslag en meer foto’s.