Ook subsidie voor e-bike en e-bakfiets

maart 2, 2016

Ook subsidie voor e-bike en e-bakfiets

In Utrecht gaat vandaag de nieuwe subsidieregeling in voor elektrisch rijden. De subsidie geldt niet alleen voor e-scooters, maar ook voor e-bikes en e-bakfietsen. De NMU drong hierop eerder aan, omdat steeds meer bezorgdiensten overstappen op elektrische fietsen. 

subsidie voor e-bikesDe nieuwe generatie elektrische fietsen heeft volgens de NMU de toekomst als het gaat om bezorgen. De NMU is verheugd dat de gemeente Utrecht de e-bike heeft meegenomen in de nieuwe subsidieregeling. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor bezorgdiensten om de benzinescooters in te ruilen voor e-bikes. Het is beter voor de fitheid en gezondheid van de bezorgers en voor alle Utrechters.

NMU promoot ‘schone’ bezorgers

De nieuwe subsidieregeling sluit mooi aan bij de GezondOpPad campagne waarin de NMU alle groene bezorgdiensten in de Provincie promoot en inzet op “Utrecht Wereld Fietsstad”. De organisatie heeft haar google grants (gratis advertenties voor goede doelen) ingezet om Utrechters te laten kiezen voor een ‘schone maaltijd’. Een maaltijd die niet is bezorgd door benzinescooters, zoals de tweetakt scooter. Deze is tot 2700 keer meer vervuilender dan een diesel bestelbusje.  De Natuur en Milieufederatie Utrecht zet zich met de GezondOpPad campagne al meer dan een jaar in voor de verbetering van de luchtkwaliteit in de Provincie Utrecht. 

GezondOpPad campagne

In de campagne GezondOpPad richt de NMU zich op mensen die voor korte ritjes (van onder de 7 km) nog vaak de auto of benzinescooter pakken. Deze ritjes kunnen makkelijk met de fiets gedaan worden. Dat is niet alleen beter voor de fitheid en gezondheid, het is goedkoper en beter voor de luchtkwaliteit. Vaak zijn de korte ritten, met name door de stad ook nog sneller met de fiets. Met de komst van de e-bike en speedpedelec is een afstand van 25 km makkelijk met de fiets te doen. Dit zou een enorme verbetering betekenen van de luchtkwaliteit in de provincie en met name in de steden.

Afgelopen jaar deed de NMU samen met Utrecht Natuurlijk het project LekkerLopenFijnFietsen waarin leerlingen en ouders werden gestimuleerd om zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te gaan. Een aantal maanden werd aandacht besteedt aan autodelen en buurtmobiliteit. Later in 2016 wil de NMU aandacht vragen voor recreatieve fietsroutes en acties doen om de fiets te stimuleren voor het woon-werkverkeer. Nu ontvangen autorijders vaak een kilometervergoeding van hun werkgever. De NMU vindt dat juist fietsers een vergoeding zouden moeten krijgen en dat autorijders juist zouden moeten betalen, als ze met de auto blijven komen.