One-Stop-Shop Atelier wint Duurzaamheidsprijs 2014

december 15, 2014

One-Stop-Shop Atelier wint Duurzaamheidsprijs 2014

Het One-Stop-Shop Atelier van de Hogeschool Utrecht heeft de Duurzaamheidsprijs 2014 gewonnen. De Hogeschool Utrecht ontving de prijs op 15 december uit handen van twee van de zes juryleden: Ralph de Vries, gedeputeerde Provincie Utrecht, en Robbert Willé van de Woonbond.

Studenten van de Hogeschool Utrecht werken in het One-Stop-Shop Atelier aan de ontwikkeling van verschillende nul-op-de-meter concepten voor de bestaande woningbouw. Een nul-op-de-meter (NOM) woning is een woning zonder energierekening. Het huis wordt volledig gerenoveerd en om dit te bekostigen wordt de huidige energierekening vastgezet en niet meer betaalt aan de energieleverancier, maar aan de aanbieder van de renovatie, die hiervoor een energieprestatiegarantie afgeeft.

De ontwikkeling hiervan gebeurt in een interdisciplinair team van studenten in samenwerking met MKB bedrijven en onderzoeks-/onderwijsinstellingen.

Het doel van het One-Stop-Shop Atelier is om het NOM-centrum van Nederland te worden en om nul-op-de-meter oplossingen voor de bestaande woningvoorraad te ontwerpen en te ontwikkelen, die betaalbaar zijn, een extreem goede kwaliteit hebben en aansluiten op de wensen van klanten.

De afgelopen jaren heeft de Hogeschool Utrecht gewerkt aan diverse prototypen. De volgende jaren wordt gewerkt aan het realiseren van zo veel mogelijk pilotprojecten in de praktijk.

Lees hier meer over de winnaar en bekijk het filmpje.

Vernieuwend en innovatief

De jury was onder de indruk van de hoge ambitie van dit project. De propositie is volledig, betaalbaar, van goede kwaliteit én opschaalbaar. De aanpak is vernieuwend en innovatief. Er wordt een waardevolle koppeling gelegd tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Kennis wordt daarmee écht gebruikt voor de praktijk en het opleiden van studenten die het in de toekomst moeten gaan uitvoeren. In het atelier worden de kiemen gelegd voor nieuwe concepten, voor vernieuwing op alle fronten, zowel op technologie als op onderwijs.

Prijs

De Hogeschool Utrecht wint hiermee € 10.000,- en gaat dit inzetten om het NOM-concept te monitoren, particulieren te interesseren voor dergelijke renovaties en kennis te mobiliseren uit binnen- en buitenland.
Netwerk Utrecht2040

De Duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt namens het Netwerk Utrecht2040. De Duurzaamheidsprijs stond dit jaar in teken van ‘energiebesparing in bestaande woningen’. De andere finalisten van de prijs waren de Energieambassadeurs van Energie-U en de gemeente Utrecht, Wel de lusten niet de lasten van Seinen Projectontwikkeling en Samen oud en Nieuw van VVE ’t Kofschip in Veenendaal. De jury bestond dit jaar uit Ralph de Vries (provincie Utrecht), Anka Konings (Rabobank Utrecht), Robbert Willé (Woonbond), Anke van Hal (Nyenrode Business University