Onderneem duistere activiteiten in de Nacht van de Nacht!

september 2, 2014

Onderneem duistere activiteiten in de Nacht van de Nacht!

In de Nacht van zaterdag 25 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties de 10e Nacht van de Nacht. Door het hele land zijn er dan activiteiten waarbij je de schoonheid van de nacht kunt ervaren. Ook doen vele gemeenten, bedrijven en bekende ‘landmarks’ onnodige verlichting uit.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 25 oktober 2014. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.

Activiteiten in Utrecht

In Utrecht worden leuke activiteiten georganiseerd. Zo kun je andere zintuigen dan je gezichtsvermogen gebruiken in een duister Universiteitsmuseum en Oude Hortus. Of loop mee tijdens een nachtelijke wandeling door boswachterij Austerlitz, omlijst door een mooi verhaal in de sfeervolle Oude Werkschuur en sterren kijken.

De komende weken zullen er nog allerlei activiteiten bij komen. Kijk voor alle Utrechtse activiteiten op de kaart op de site van de Nacht van de Nacht.

Doe mee en laat het donker donker!

Vorig jaar deden honderden mensen mee aan een van de vele activiteiten in de provincie Utrecht. Landelijk gingen bij meer dan 100 gemeenten en bedrijven onnodige verlichting uit. Ook bekende landmarks zoals de Dom in Utrecht en het stadion van ADO Den Haag deden het licht uit.

Dit jaar staan we voor de uitdaging deze aantallen te overtreffen. Dat kan alleen met jouw hulp! Hoe? Bijvoorbeeld door het organiseren van een nachtwandeling, een cursus nachtfotografie of een presentatie over nachtdieren. Of gewoon door de verlichting tijdens de Nacht van de Nacht uit te laten.

Meer informatie

Op de www.nachtvandenacht.nl is meer te vinden over de Nacht van de Nacht. Wil je meer informatie? Neem contact op met ANgelique Erkelens van de NMU, via a.erkelens@nmu.nl