NMU tegen winning schaliegas

augustus 9, 2012

NMU tegen winning schaliegas

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht is tegen de winning van schaliegas in de provincie Utrecht en in de rest van Nederland. De NMU steunt daarom het protest dat cosmeticabedrijf Lush op vrijdag 10 augustus in Utrecht houdt. Om 13.00 is een media-manifestatie tegen de winning van schaliegas voor de Lush winkel in het centrum van Utrecht, Steenweg 46-48. 

Onlangs werd bekend dat een groot energiebedrijf plannen heeft om onder meer in grote delen van de provincie Utrecht naar schaliegas te boren. Den Haag moet nog toestemming geven voor de boringen.

Schaliegas

Onconventioneel gas (zoals schaliegas of steenkoolgas) is gas wat in dichte bodemlagen te vinden is. Dit gas is moeilijker te winnen dan gas in een gasbel, het zit namelijk vast. Om dit gas te winnen is het vaak nodig om te fracken. Fracken is het onder grote druk injecteren van een mengsel van water, chemicaliën en zand, waardoor scheuren ontstaan en het gas vrijkomt.

Vraagtekens

De NMU zet vraagtekens bij de methode waarop het schaliegas, gas in ondergrondse steenlagen, wordt gewonnen. De gevolgen van dit zogenoemde ‘fracking’ zijn onduidelijk. Het mengsel van water, chemicaliën en zand verspreidt zich vele vierkante kilometers onder de grond. Tijdens dit proces komen radioactieve stoffen en andere giffen vrij die zich van nature in de grond bevinden. Wanneer het mengsel natuurlijke breuken in de aarde raakt, kunnen de chemicaliën in het grondwater terecht komen, waardoor onze waterbronnen vergiftigd kunnen worden.

Nieuwe boringen

Een paar weken geleden is er een nieuwe aanvraag in Nederland ingediend om op zoek te gaan naar schalie en steenkoolgas. Het is de grootste aanvraag ooit. Op het kaartje zie je alle vergunningsgebieden binnen de rode lijnen. Ze beslaan bijna een derde van Nederland! (Rode lijnen: vergunningsaanvragen, groen is schaliegas en blauw is steenkoolgas).

Meer informatie over schaliegas