NMU promoot groene pizzakoeriers

februari 19, 2016

NMU promoot groene pizzakoeriers

De NMU gaat vanaf vandaag alle bezorgdiensten die ‘schoon’ bezorgen promoten met Google advertenties, tv spotjes, flyers, beachvlaggen, acties en via social media. Het gaat om 30 restaurants en bezorgdiensten in de Provincie Utrecht die met fietsen, e-bikes, elektrische bakfietsen of met elektrische scooters bezorgen*. De campagne heeft als doel om meer Utrechters te laten kiezen voor een pizza of taco zonder extra fijnstof. “Voor hetzelfde geld koop je een schone maaltijd, die bezorgd is met een e-bike, fiets, elektrische bakfiets of e-scooter. Tot nu toe kon je daar als consument niet echt voor kiezen. Vanaf vandaag wel,” aldus Mattheus Bleijenberg, campagneleider van de NMU.

De vieze scooter
Benzinescooters en met name tweetakt scooteprofielfotors zijn de grootste vervuilers in steden. Ze zijn 20 tot 2700 keer vervuilender dan een diesel bestel bus. De tweetakt scooters stoten zelfs uiterst schadelijke stoffen uit zoals als tolueen en benzeen. Slecht voor de luchtkwaliteit in de provincie en slecht voor de gezondheid van alle inwoners.

De NMU wil met de campagne de bezorgdiensten belonen die nu al wel groen bezorgen. Ook krijgen deze ‘schone bezorgers’ gratis actiemateriaal, zoals beachvlaggen en flyers, om nog meer onder de aandacht te komen. De NMU heeft een beroep gedaan op de gemeente Utrecht om naast e-scooters ook e-bakfietsen en snelle ‘speedpedelecs’ mee te nemen in de subsidieregeling die binnenkort van start gaat. De (tweetakt) benzinescooter zal op den duur verdwijnen en de nieuwe generatie e-bikes en e-bakfietsen heeft volgens de NMU de toekomst. De actie wordt ondersteund door Thuisbezorgd.nl en JUIZZ. Beide organisaties bieden schone en duurzame elektrische scooters en e-bikes aan in leaseconstructies.

GezondOpPad campagne
De actie is een onderdeel van de campagne GezondOpPad.nl, waarin de NMU zich telkens op een andere manier richt op mensen die voor korte ritjes van onder de 7,5 km de auto of de benzinescooter pakken. Dit zijn 50% van alle ritjes, die makkelijk met de fiets of e-bike gedaan kunnen worden. Dat is niet alleen beter voor de fitheid en gezondheid, het is tevens goedkoper en beter voor de luchtkwaliteit. Vaak zijn de korte ritten, met name door de stad ook nog sneller met de fiets. Dat blijkt ook uit deze film van een auto-fietsrace van Utrecht Oost naar Utrecht West.

Met de komst van de e-bike en speedpedelec is een afstand van 25 km makkelijk met de fiets te doen. Dit zou een enorme verbetering betekenen van de luchtkwaliteit in de provincie en in de steden. De NMU wil van Utrecht de fietsprovincie en fietsstad van de wereld maken. Een groene provincie waar bewoners voor de korte afstanden de fiets of e-bike pakken, waar fietsers voorrang krijgen, waar werkgevers fietsen actief promoten, waar alles gebeurt op gebied van de fiets.

Afgelopen jaar voerde de NMU samen met Utrecht Natuurlijk het project LekkerLopenFijnFietsen uit. Daarin werden leerlingen en ouders gestimuleerd om zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te gaan. En een aantal maanden werd aandacht besteedt aan autodelen en buurtmobiliteit. Later in 2016 wil de NMU aandacht vragen voor recreatieve fietsroutes en acties doen om de fiets te stimuleren voor het woon-werkverkeer. Nu nog ontvangen vaak alleen autorijders een kilometervergoeding van hun werkgever. De NMU vindt dat fietsers een vergoeding zouden moeten krijgen en dat autorijders juist zouden moeten betalen, als ze met de auto blijven komen.

* 50 tot 100% van de bezorgvloot bestaat uit fietsen, e-bikes of elektrische scooters