NMU blij met schonere streekbussen

juli 14, 2015

NMU blij met schonere streekbussen

De NMU is blij met de nieuwe, schonere streekbussen die vanaf december 2016 in de provincie Utrecht gaan rijden. Vandaag werd bekend dat vervoerder Syntus bussen gaat inzetten die minimaal voldoen aan de strenge Europese Euro VI norm. De NMU drong hier al eind 2014 op aan.

Door de Euro VI norm worden de nieuwe streekbussen net zo schoon als de Utrechtse stadsbussen. Eerder wilde de provincie bussen toestaan die voldeden aan de zogenoemde EEV norm en maximaal 12 jaar oud waren. De NMU maakte hiertegen in een zienswijze bezwaar.

Euro VI bussen stoten 5 keer minder stikstofoxiden en 2 keer minder fijnstof uit dan de oudere EEV-bussen. Dat levert de inwoners van de provincie een duidelijk schonere lucht op.

Op dit moment is het busvervoer op verschillende plekken in de provincie nog de grootste boosdoener als het gaat om lokale luchtkwaliteit. De NMU juicht het toe dat dit nu dus lijkt te veranderen.

Trekpleisters en dorpen goed bereikbaar

Verder is de NMU blij dat Syntus meer bussen gaat laten rijden naar een aantal toeristische trekpleisters, zoals het Henschotermeer en het Nationaal Militair Museum. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om naar deze plekken het OV te pakken in plaats van de auto. Verder houden alle dorpen die nu een busverbinding hebben ook na 2016 een busverbinding, in de vorm van een lijnbus of een buurtbus.

Tenslotte is het mooi dat alle bussen wifi, stopcontacten en USB-poorten krijgen. Dit maakt het OV een extra aantrekkelijke optie voor mensen die permanent online willen zijn – en daar zijn er steeds meer van.

Meer informatie over de nieuwe vervoersconcessie is te vinden bij de provincie Utrecht.