Nieuwsflits Energietuin Mastwijk: terugblik, stand van zaken en vooruitblik

december 23, 2021

Nieuwsflits Energietuin Mastwijk: terugblik, stand van zaken en vooruitblik

Graag melden we ons even met een update over de Energietuin Mastwijk. We blikken kort terug en vooruit, met natuurlijk ook aandacht voor de huidige stand van zaken.

Even het geheugen opfrissen…

Energietuin Mastwijk is een project van initiatiefnemers Afvalzorg en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De tuin combineert straks een zonnepark met openbare natuur, recreatie en educatie. Het zonnepark gaat genoeg stroom leveren voor zo’n 60% van de Montfoortse huishoudens, die ook financieel kunnen meedoen in het zonnepark. Samen met Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom wordt hiervoor een obligatieregeling uitgewerkt. Energietuin Mastwijk is onderdeel van Energietuinen Nederland. Dit project van de Natuur en Milieufederaties wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

mastwijk

Korte terugblik

Er zijn al de nodige mijlpalen gepasseerd op weg naar de uitvoering van de Energietuin. Na diverse overleggen met omwonenden en andere betrokkenen ging de gemeenteraad van Montfoort in september 2020 akkoord met de wijziging van het bestemmingplan voor het gebied. Eind 2020 verleende de gemeente de omgevingsvergunning. En als meest recente mijlpaal werd in mei 2021 de SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) toegekend. Daarmee staan alle seinen voor uitvoering op groen!

Stand van zaken nu

De laatste stap voor de uitvoering is de concrete uitwerking en detaillering van alle onderdelen in het Landschapsplan dat we eerder maakten. Aan de hand van deze gegevens toetsen we de financiële haalbaarheid. Wanneer alle seinen op groen staan, wordt gestart met de aanleg. Maar eerst moeten er nog wat zaken nader worden uitgezocht, zoals de mogelijkheden voor financiële deelname, het technisch ontwerp, organisatie van (groen)beheer en onderhoud en diverse voorzieningen voor bezoekers. Aan de financiële participatie werken we samen met o.a. Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom.

Vooruitblik

We gaan de komende maanden hard verder werken aan de bovengenoemde zaken. Zodra we een stap verder zijn met de detaillering bespreken we de plannen graag weer met alle betrokkenen. Daarvoor zoeken we een goede vorm. Naar verwachting staat heel 2022 nog in het teken van de voorbereidingen.

We kijken er erg naar uit om komend jaar de Energietuin weer dichterbij te brengen!

Roy Bakker, Afvalzorg, r.bakker@afvalzorg.nl

Gerben de Vries / Robbert Willé, NMU, r.wille@nmu.nl

Lees meer over Energietuin Mastwijk.

Lees meer over Energietuinen.

Tags:
Profiel Robbert Willé

Robbert Willé

Projectleider energietransitie