Nieuwe impuls voor schone energie én MKB-banen in de Utrechtse regio

februari 26, 2015

Nieuwe impuls voor schone energie én MKB-banen in de Utrechtse regio

26/02/2015 – Er zijn in de provincie al veel initiatieven rond energiebesparing en duurzame energie. Maar nog niet genoeg! Daarom organiseren de Provincie Utrecht, de Economic Board Utrecht (EBU) en de NMU op 7 april drie expertsessies om deze thema’s verder te brengen.

Eind vorig jaar sloten het bedrijfsleven, de overheid en de natuur- en milieuorganisaties het Nationale Energieakkoord. De EBU, NMU en de Provincie Utrecht hebben dat akkoord in de Regionale Energie Agenda vertaald naar grote kansen voor de Utrechtse regio.

20.000 nieuwe banen

Zo zou investeren in bijvoorbeeld energiezuinige woningen en aardwarmte structureel 20.000 banen opleveren in de bouw-, energie- en installatiesector. Door structurele samenwerking liggen de opwekking van 10% duurzame energie én forse energiebesparing in 2020 binnen handbereik.

Tijdens de expertsessies op 7 april gaan we in op de vraag hoe we succesvolle initiatieven op dit gebied nog succesvoller kunnen maken en hoe we deze opgaven kunnen vertalen naar kansen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Volop goede voorbeelden

Een goed voorbeeld is het realiseren van woningen zonder energierekening (‘Nul-op-de-Meter’), waaraan al meer dan 40 organisaties in de regio samen aan werken. Verder zijn er goede voorstellen voor (gebiedsgerichte) energiebesparing bij bedrijven en realisatie van grootschalige zon. Enkele voorbeelden: energiebesparing bij Bedrijventerrein Soestdijkse Grachten, zonnepanelen op diverse sporthallen in Amersfoort, Energiebesparingsconvenant Lage Weide met 10 ondernemers en 4 overige partners, en Zonnevelden (velden vol zonnepanelen) in Houten.

Meer informatie of aanmelden

Meer weten of aanmelden voor de sessies? Neem dan contact op met Stef Röell (provincie Utrecht) voor gebiedsgerichte aanpakken, Josja Veraart (NMU) voor grootschalige zonnepanelen op daken en Irene ten Dam (EBU) voor energiebesparing bij bedrijven.