Nieuwbouwwijk ’t Burgje in Odijk krijgt achterhaalde gasaansluiting

oktober 14, 2016

Nieuwbouwwijk ’t Burgje in Odijk krijgt achterhaalde gasaansluiting

Gemeente Bunnik gaat in 2017 van start met nieuwbouwwijk het Burgje in Odijk. De NMU heeft vernomen dat voor deze nieuwbouwwijk ook een aardgasnetwerk wordt aangelegd. De NMU vindt het gebruik van fossiel aardgas niet meer van deze tijd en betreurt het dat de gemeente Bunnik in haar aanbesteding niet heeft gestuurd op aardgasloos.

Het Burgje in OdijkBouwpartijen geven aan huizen zonder aardgasaansluiting, of zelfs zonder energierekening (Nul-op-de-Meter), te kunnen bouwen en laten graag goede voorbeelden zien. Ook netbeheerders, waaronder Stedin, zijn bezig hun strategieën aan te passen richting aardgasloos. Zij zijn nu nog verplicht iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als daar door de projectontwikkelaar om gevraagd wordt.

In 2017 start de bouw van nieuwbouwwijk het Burgje in Odijk, gemeente Bunnik. De NMU roept de gemeente op te bezien wat nog in gang gezet kan worden om de wijk alsnog aardgasloos aan te leggen. Het advies is de projectontwikkelaar te vragen wat er nodig is om de plannen alsnog aan te passen.

Bouwers met ervaring geven aan dat een woning die zijn eigen energie opwekt ongeveer € 15.000 tot € 20.000 meer kost dan een woning die aan de wettelijke eisen (bouwbesluit) voldoet. Het niet hoeven aanleggen van een aardgasnetwerk spaart ook kosten uit. De particulier kan voor een dergelijke woning extra financieringsruimte krijgen (oplopend tot € 27.000). Dit betekent dat bewoners dus zelfs de optie geboden kan worden een nog luxere woning te laten neerzetten/inrichten (keuken/badkamer). In ieder geval heeft de toekomstige bewoner een comfortabele woning met lagere woonlasten dan de woningen die nu in de planning staan.

Veel partijen in de provincie Utrecht werken aan een energieneutrale provincie. Zo stimuleren bijvoorbeeld de provincie Utrecht, Economic Board Utrecht, de NOM Alliantie Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht het totstandkomen van aardgasloze wijken. Voor bestaande wijken is dit uiteraard een spannende uitdaging maar niet onhaalbaar. Voor nieuwbouwprojecten zou dit een vanzelfsprekendheid moeten zijn.