Nederlandse landbouw is veel te efficiënt

maart 18, 2015

Nederlandse landbouw is veel te efficiënt

Het Nederlandse fokbedrijf Hendrix Genetics verovert de wereld met superefficiënte kippen. Maar over de toekomst van onze eigen landbouw maakt het zich grote zorgen. “We zijn doorgeslagen in efficiencydenken.”

Reportage – We bevinden ons op een soort industrieterrein waar negen gebouwen staan, een soort stallen, vlakbij de grens tussen Nederland en Duitsland. Het is biosecuritygebied hier. We mogen het hek niet door, want als er één griepje of salmonellaatje meeglipt, zijn de gevolgen niet te overzien. Door het hek zien we de leghokken, opfokhokken en de broederij, die allemaal behoren tot het fokbedrijf ISA, onderdeel van Hendrix Genetics. Hier worden zo’n vijftien kippenrassen in stand gehouden en gekruist tot efficiënte legkippen.

Goedkope omelet

We staan er misschien niet bij stil als we ons eitje stukslaan, achteloos op de rand van de koekenpan, maar we hadden zo’n omelet nooit zo goedkoop kunnen krijgen als Hendrix zich niet al jaren zou hebben beziggehouden met een heel moeilijke vraag. Namelijk: hoe zie je aan een haan of zijn dochters veel eieren gaan leggen?

En niet gewoon veel, nee, heel veel, maar liefst vierhonderd, in twee jaar tijd, met een mooie schaal, effen en niet te zacht, dat een beetje stevig is in de pan, waar ze niet veel voor eet en geen buurvrouwen bij pikt? Om die vraag te beantwoorden onderhoudt Hendrix Genetics zeven van dit soort onderzoekscomplexen, in Canada, Frankrijk en Nederland.

Megabedrijf

Het is een megabedrijf. De boerenzonen van Hendrix zijn erin geslaagd de meest efficiënte kip ter wereld te “maken”, zoals ze zelf zeggen. Ze hebben er de halve wereldmarkt mee veroverd. Als je ergens op aarde uit een vliegtuig springt en je koopt een ei, is de kans 50 procent dat zijn opa of oma bij Hendrix vandaan komt. Er is één concurrent, een Duits bedrijf, dat de andere helft van de wereldmarkt bedient.

De fokkers hebben hun vleugels intussen ook uitgeslagen naar de markt voor kalkoen, varken en zelfs kweekzalm. De helft van alle kalkoenen, een tiende van alle kweekzalm en iets minder dan een tiende van alle varkens ter wereld heeft zijn genetische roots in één van de stallen van Hendrix. De helft van alle vleeskippen komt van Cobb, een Amerikaanse partner van Hendrix. Binnenkort wordt forel binnengehengeld.

Eenzijdige verhalen

“Eigenlijk praat ik nooit met journalisten”, zegt Servé Hermans, directeur van de kippendivisie van Hendrix. “We hebben één klant in Nederland en één in België, en dat is genoeg.” In het verleden zijn er wel eens eenzijdige verhalen verschenen.

In 1960 legde een kip tot 230 eieren per twee jaar. Nu zitten we gemiddeld op 370. Maar daarvoor is bijna nog maar de helft van het voer van vroeger nodig

Maar Hermans maakt zich zorgen over de toekomst van de landbouw. “De kloof tussen boeren en consumenten is gevaarlijk groot geworden.” De consument wil wel van alles, maar hij weet niet wat het kost en waar zijn voedsel vandaan komt. Hij weet weinig van de realiteit van het platteland af. We moeten in dialoog.” En daarom wil hij vertellen wat hier gebeurt, bij Hendrix Genetics in het Brabantse Boxmeer.

Het hele artikel lezen? Dit kan op de volgende website.

Bron: duurzameboeren.nl