Nederland wil meer bio boeren

april 6, 2016

Nederland wil meer bio boeren

Nederland heeft nog minimaal 500 bio boeren te weinig. Dat werd duidelijk op het IFOAM-EU congres in Driebergen dat vandaag en gisteren plaatsvindt. Experts uit heel Europa komen bijeen om te praten over de ontwikkeling van de biologische sector de komende jaren. Door het tekort aan biologische boeren zijn winkels genoodzaakt om deels hun biologische producten uit het buitenland te halen. En dat is zonde, vindt zo ook Monique van der Laan, eigenaresse van boerderij de Beekhoeve en een van onze duurzame boeren in de duurzame boeren campagne.

Boerderij de Beekhoeve in Kamerik is biologisch sinds 1998. Een overstap waar Monique en Koos van der Laan nooit spijt van hebben gehad. Toch begrijpt Monique wel waarom boeren de omschakeling naar bio een lastige kwestie vinden. Monique: ”Voor consumenten is kiezen voor bio producten een kleine stap. Voor een boer zit dat toch even anders: er is namelijk een omschakelperiode van twee jaar.” In deze periode moet de boer wel werken via de biologische regels, maar mogen de producten niet worden verkocht als biologisch. Hierdoor zijn er in deze periode hoge kosten en minder opbrengsten. ”En dan zijn de boeren ook nog bang voor het risico wat aan dit hele proces kleeft: is er nog wel vraag naar biologische producten over twee jaar?”

Daar hoeven de boeren zich niet druk over te maken blijkt op het IFOAM-EU congres. Directeur Bravo van den Idsert van Bionext: ”Steeds meer mensen kiezen voor biologisch voedsel, steeds meer supermarkten hebben een groeiend biologisch assortiment. Hier liggen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Er is volop ruimte voor nieuwe ondernemers binnen biologisch, met name voor boeren en tuinders om daar op korte termijn op in te spelen.” En Monique van der Laan voegt daar nog aan toe: ”De kosten gaan voor de baten uit. Dat is gewoon lef hebben. Gewoon doen!”

Filmpje gemaakt over Boerderij de Beekhoeve in onze duurzame boeren campagne.

Bronnen: Bionext, NOS en Radio 1