Nederland naar Nul op de Meter – Regio Utrecht aan zet!

september 21, 2015

Nederland naar Nul op de Meter – Regio Utrecht aan zet!

Op 12 oktober stroomt Arnhem vol met Nul-op-de-Meter-pioniers uit het hele land. De Energiesprong en Stroomversnelling organiseren Nederland naar Nul op de Meter (NOM): de regio aan zet! In de ochtend worden masterclasses aangeboden over diverse aspecten van NOM. In de middag organiseren we een speciaal programma voor Utrechtse gemeenten.

Utrechtse gemeenten spelen namelijk een bijzondere rol in het ontstaan van een markt voor Nul-op-de-Meter renovaties. Bijna 80% van de gemeenten in de provincie Utrecht heeft de Stroomversnelling Koop ondertekend. Daarnaast zijn de handen ineen geslagen voor het Nul-op-de-Meter-Marktintroductiefonds (NOMMIF) en wordt veel steun gegeven aan partijen die de particuliere markt helpen ontwikkelen, zoals Stichting H-eerlijk wonen, 033 Energie en energiecoöperaties, zoals BENG!.

De belofte van Nul-op-de-Meter is inspirerend; een gezondere, duurzamere, comfortabele woning voor dezelfde woonlasten. Toch mogen we best eerlijk zijn; het blijkt nog niet eenvoudig om die belofte waar te maken. Op 12 oktober willen we daarom met elkaar de balans opmaken; wat is er gelukt en wat niet? Welke inspanningen werpen vruchten af? En welke inspanningen zijn dus op de korte termijn zinvol om te doen?

We hebben een aantal Utrechtse ervaringsdeskundigen uitgenodigd om hun praktijkkennis met u te delen. Zij zullen uw vragen beantwoorden en met u de discussie aangaan; wat kan en wil je doen als gemeente? Aanwezig zullen zijn:

  • Marco Harms, Programmamanager U-THUIS
  • Theo Land, directeur Stichting H-eerlijk wonen
  • Marianne Nevens, kwartiermaker Food Valley
  • Pauline Sparenburg, senior adviseur milieubeleid gemeente Amersfoort en 033 Energie
  • Josja Veraart, directeur NMU

Daarnaast zijn er enkele energieadviseurs en makelaars aanwezig die hun perspectief kunnen delen.

Programma

Het programma van de dag is als volgt:

9.30 – 12.00: Masterclasses over diverse relevante onderwerpen, zoals:
• Wet- en regelgeving op het gebied van Nul op de Meter.
• Wat zijn de mogelijkheden van Nul op de Meter voor VvE’s.
• Stadsaanpak; starten met Nul op de Meter in een gemeente/stad.
• Prestatieafspraken; wat spreek je af en wat zijn de resultaten.

12.00 – 13.30: NOM conceptenmarkt

13.30 – 17.00: Utrechtse gemeenten aan zet!
We geven een update over de ontwikkelingen in Utrecht; welke pilots worden gestart door corporaties en particulieren, wat is de rol van de Stroomversnelling Utrecht en welke ondersteuning is beschikbaar. Daarna is het uw beurt; wat zijn uw ideeën en ervaringen? Samen komen we dan tot realistische stappen voorwaarts!

‘Nederland naar Nul op de Meter’, vindt plaats in Arnhem van 9.30 – 17.00 uur. Gegevens over de exacte locatie volgen nog. Houd hiervoor de website van de Energiesprong in de gaten.