Natuur Vliegbasis Soesterberg veilig bij Utrechts Landschap

december 9, 2016

Natuur Vliegbasis Soesterberg veilig bij Utrechts Landschap

Na jaren van overleg en discussie kan Park Vliegbasis Soesterberg eigendom worden van Utrechts Landschap. Daarmee komt dit bijzondere gebied in goede handen. Dat is pure winst voor de natuur op de Heuvelrug en de mensen die daarvan genieten. Voor de aankoop is veel geld nodig; de NMU zal de inzameling daarvan graag steunen.

soesterbergDe provincie Utrecht en Utrechts Landschap mogen gaan onderhandelen over de overdracht van het natuurgedeelte van vliegbasis Soesterberg aan Utrechts Landschap. Dat oordeelde de rechter op 7 december in een kort geding.

Twee particulieren wilden dat de rechter de provincie zou verbieden om met Utrechts Landschap te onderhandelen, om zo zelf de kans te hebben er een eigen landgoed van te maken. Utrechts Landschap is blij met de uitspraak en vertrouwt erop snel te kunnen beginnen met de onderhandelingen.

Utrechts Landschap heeft de afgelopen tien jaren de plannen voor de voormalige vliegbasis bedacht en uitgewerkt. ‘We zijn daar steeds volop bij betrokken geweest en we beheren het gebied al sinds 2009 op verzoek van de provincie,’ zegt directeur Saskia van Dockum. ‘De natuurkwaliteit neemt toe, de vliegbasis is dé kraamkamer voor de hele Heuvelrug en daarbuiten. We staan er pal voor dat de vliegbasis groen en toegankelijk blijft voor ons allemaal. Precies zoals het bedoeld is.’