Nacht van de Nacht 2017 donkerder dan ooit

oktober 26, 2017

Nacht van de Nacht 2017 donkerder dan ooit

Op zaterdag 28 oktober wordt voor de 13e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Uniek dit jaar is dat Interbest alle lichtreclames en reclamezuilen dooft vanaf 21 uur. Tevens wordt er een recordaantal van 475 activiteiten georganiseerd in het donker en daar komen er per dag nog nieuwe bij. Dit jaar doen er  voor het eerst ook 71 restaurants mee.  In iedere provincie kun je romantisch dineren in een van de nachtrestaurants. Aanmelden kan nog via www.nachtvandenacht.nl.

Dit jaar organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht voor de 13e keer. Ons land is een van de lichtste ter wereld, dat kan veel minder en duurzamer. Door aanlichting en reclameverlichting ’s nachts te doven en door bestaande verlichting vaker te dimmen of aan te laten gaan als er iemand langs komt kan er veel geld en energie worden bespaard.

Kijken naar sterren en vleermuizen

In de stad Utrecht kun je op een donker Vredenburg en vanaf sterrenwacht Sonnenborgh speuren naar sterren in het donker. Dat kan ook bij Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn, onder deskundige begeleiding en met echte sterrenkijkers. Leer over de sterren, de zon en de maan. Bouw je eigen planetarium. En… ga met een batdetector op zoek naar jagende vleermuizen. Of onderzoek wat uilen eten door braakballen uit te pluizen!

Volg de mysterieuze nachtuil

Uilen zijn tijdens de Nacht van de Nacht ook de focus bij het Koetshuis in Stoutenburg. Daar kan iedereen meer te weten komen over de mysterieuze leefgewoonten en het gedrag van de uil en ook van het belang van hun aanwezigheid in de natuur. Natuurdeskundige Zomer Bruin geeft een (dia)lezing en neemt je aansluitend mee op een wandelexcursie in het donker.

Beleef de donkere bossen en polders

Belevingstochten zijn er in de bossen bij Austerlitz, Soest en Rhenen, langs de Kromme Rijn en op het Fort bij Rijnauwen. De donkere polders kun je verkennen met IVN en de Polderwachter. Bij de Utrechtse Molen de Ster verzorgen gidsen spannende tours. Volgens de overlevering houden zich daar ’s nachts geesten, heksen, duivels, tovenaars en weerwolven op… Zou het waar zijn?

Ervaar wat dieren doen in het donker

Minder gevaarlijke dieren kom je tegen bij kinderboerderij Koppelsteede, die na sluitingstijd haar deuren opent. Spits je oren, tuur in het duister en ervaar wat dieren doen in het donker.

Nachtmuziek in de Vleutense Torenpleinkerk

Muziek is er ook te horen in de Nacht van de Nacht. In de Torenpleinkerk in Vleuten zal een programma met als thema ‘de Nacht’ worden uitgevoerd. Er zal onder andere Sefardische muziek te horen zijn evenals muziek uit de Cancionero de Upsala en werk van de componisten Dowland, Purcell, Merula, Marin Marais en Händel. Uitvoerenden zijn Ensemble Profondamente met sopraan Esther Kronenburg, klavecimbel, orgel, viola da gamba en barokcello.

Kanoën in de grachten

Sportievelingen kunnen kanoën door de Utrechtse Grachten tijdens de Nacht van de Nacht. Botenverhuur de Rijnstroom geeft je de mogelijk om de grachten eens in het donker te beleven. Ook is er een uitgebreid programma bij Fort Vechten in Bunnik. Er is een lichtjestocht, een masterclass nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen (al vol) en een masterclass sterrenkunde van ambassadeur Govert Schilling.

Nacht van de Nacht fotowedstrijd: win een WakaWaka!

De Natuur en Milieufederaties organiseren tijdens de Nacht van de nacht een fotowedstrijd. Iedereen die tijdens de nacht foto’s deelt via social media met #nachtvandenacht maakt kans op een van de 12 WakaWaka’s, een handige lamp op zonne-energie. En de fotograaf met de mooiste foto mag in het vervolg iedere nacht  genieten van een  sterrenplafond van Yügenlab.

Meer informatie

Zie voor alle activiteiten in de provincie Utrecht de speciale website.