Licht gaat uit op Utrechtse snelwegen door groene gebieden

augustus 22, 2013

Licht gaat uit op Utrechtse snelwegen door groene gebieden

Vanaf deze zomer dooft Rijkswaterstaat de lichten langs rijkswegen door bijvoorbeeld het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug. Goede zaak, vindt de NMU: het energieverbruik daalt en mensen en dieren hebben minder last van lichthinder.

Vanaf de zomer van 2013 gaat Rijkswaterstaat stapsgewijs de snelwegverlichting op enkele trajecten uit doen. Waar en wanneer de verlichting precies uitgaat, verschilt per locatie.

A12, A2, A27, A28 worden donker

In Utrecht gaan de lichten van rijkswegen door bijvoorbeeld het Groene Hart (A12 en A2) en de Utrechtse Heuvelrug (A12, A27 en A28) uit tussen 21.00 en 5.00 uur. Op de drukke trajecten rondom steden en bij knooppunten blijven de lampen ’s nachts gewoon branden.

Goed tegen energieverspilling en lichthinder

Deze maatregel spaart niet alleen kosten voor Rijkswaterstaat; het is ook een energiebesparende maatregel. En bovendien wordt hiermee lichthinder voor mens en dier voorkomen.

Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober vraagt de NMU samen met de andere natuur- en milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling.

Zie ook de brochure van Rijkswaterstaat