Landbouwsector wil in 2030 zonder bestrijdingsmiddelen werken

juli 12, 2017

Landbouwsector wil in 2030 zonder bestrijdingsmiddelen werken

In 2030 wil de Nederlandse landbouwsector helemaal zonder bestrijdingsmiddelen werken. Ook wil men bijdragen aan een grotere soortenrijkdom. Diverse natuur- en milieuorganisaties reageren enthousiast op dit voornemen. De NMU verwacht ook positieve effecten in de provincie Utrecht, bijvoorbeeld in de fruitteelt in de Kromme Rijnstreek.

landbouwsector wil in 2030 gifvrij zijnDe Nederlandse landbouwsector heeft duurzame ambities vastgesteld voor 2030. In dat jaar willen de producenten van groente, fruit en siergewassen volledig te werk gaan zonder toepassing van bestrijdingsmiddelen en willen ze bijdragen aan de toename van de biodiversiteit. Dit hebben verschillende organisaties, waaronder LTO Nederland, op 4 juli bekendgemaakt.

De landbouworganisaties geven aan dat de huidige manier van produceren een keerzijde heeft. Planten zijn kwetsbaarder geworden, bodems zijn verschraald en de biodiversiteit is afgenomen.

Enthousiaste reacties

Diverse natuur- en milieuorganisaties reageren positief op de ambities. De Vlinderstichting geeft aan dat zij LTO graag wil helpen bij het behalen van deze doelen. En ook Greenpeace en Milieudefensie reageren positief verrast.

Zij benadrukken de noodzaak van deze omslag en geven daarbij aan dat ze begrip hebben voor de ruime termijn die wordt gehanteerd. Tegelijkertijd is het volgens een woordvoerder van Greenpeace wel mogelijk om vandaag al te beginnen en kan er best wat gas bijgezet worden.

Ook positief voor provincie Utrecht

Deze omslag in de landbouwsector zou ook positief zijn voor de provincie Utrecht. Er wordt in Utrecht veel fruit geteeld, met name in de Kromme Rijnstreek. Uit een onderzoek uit 2014 van studenten van de Universiteit van Utrecht, in opdracht van de NMU, blijkt dat de fruitteelt binnen onze provincie de grootste gebruiker is van bestrijdingsmiddelen.

Uit oppervlakte- en grondwatermetingen blijkt volgens de studenten dat er regelmatig overschrijdingen plaatsvinden van de gestelde normen voor de aanwezigheid van deze middelen. Dit heeft effect op de kwaliteit van het te winnen drinkwater en op de dieren die in oppervlaktewater leven. Bovendien komt er ook steeds meer aandacht voor de mogelijke effecten van deze middelen op de gezondheid van agrariërs en omwonenden van plekken waar deze middelen worden gebruikt.