Landbouwgif zeer schadelijk, maar overheid doet weinig

november 1, 2017

Landbouwgif zeer schadelijk, maar overheid doet weinig

Landbouwgif brengt het leven op aarde ernstig in gevaar, schrijven Jelmer Mommers en Tomas Vanheste in De Correspondent. Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.

landbouwsector wil in 2030 vrij zijn van landbouwgifVlak voor ze de tarwe oogsten, veel boeren nog even het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat over hun veld, beter bekend onder de merknaam Roundup. Zo droogt de tarwe sneller en is eerder te oogsten. Bovendien verdwijnen ongewenste plantjes zoals distel en paardebloem, zodat de boer na de oogst een frisse start kan maken met het volgende gewas.

Glyfosaat niet het enige landbouwgif

Het mondiale gebruik van glyfosaat is in de laatste tien jaar En het is niet het enige landbouwgif dat boeren gebruiken. Om ongewenste insecten uit te roeien zijn de laatste decennia de zogeheten neonicotinoïden in Er is steeds meer bewijs dat deze intussen deels verboden middelen een zijn van bijensterfte.

Geen wonder dat er vorige week ook naar dit soort landbouwgif werd gewezen toen in het nieuws kwam dat de biomassa van insecten in Duitsland in een dikke kwarteeuw met 75 procent is gedaald.

Resultaat: zombienatuur

De aanwijzingen dat de industriële landbouw met zijn gebruik van bestrijdingsmiddelen een hoofdrol speelt, stapelen zich op. De gevolgen kunnen ver reiken, want zonder insecten kan een groot deel van de planten en gewassen op aarde niet overleven. Zelfs de bodem waar al ons voedsel op groeit, raakt mede door het gif in steeds slechtere staat. Tel er het verlies van natuur bij op, en het resultaat is ‘zombienatuur,’ een bioloog: het is nog wel groen, maar omdat de soortenrijkdom zo is ingestort is het eigenlijk ‘zo dood als een pier.’

Overheden doen hier veel te weinig aan – de Nederlandse regering pleit in Europa bijvoorbeeld tegen een verbod op glyfosaat.

Hoe zou dat kunnen veranderen? Wat is er precies bekend over de gevolgen van bestrijdings Wat doen ze met het leven boven en in de grond? De Correspondent komt met een indrukwekkend overzicht.