Komst windmolens Amersfoort lijkt beklonken

september 21, 2017

Komst windmolens Amersfoort lijkt beklonken

AMERSFOORT – De windmolens bij Amersfoort gaan er waarschijnlijk komen. Gisteravond besprak een raadscommissie de plannen. Een meerderheid van de fracties bleek voor (21 raadsleden tegen 18). (Bron: RTVUtrecht)

GroenLinks, PvdA, D66, SP en Groep El-Messaoudi behoren tot de voorstanders. Amersfoort2014, CDA, BPA en VVD zijn tegen. De ChristenUnie is nog verdeeld over het voorstel. Volgende week volgt waarschijnlijk een definitief besluit van de gemeenteraad.

Aan de randen van bedrijventerreinen Isselt en De Hoef moet een energiepark verrijzen. Amersfoort overweegt er windturbines van 175 meter hoog te plaatsen.

BRIEF

De plannen stuiten op protest. “De windturbines zullen de extreme en unieke openheid van het polderlandschap onaanvaardbaar aantasten”, schreven acht milieuclubs gisteren in een brief aan de Amersfoortse politici.

Beter op zee

Volgens Stichting Behoud de Eemvallei, die de brief verstuurde, zijn windparken op zee economisch en milieutechnisch een betere investering. Windmolens op het land zouden driekwart van de tijd geen stroom leveren, wanneer het bijvoorbeeld niet hard genoeg of juist te hard waait. Op zee zouden de turbines de helft van de tijd stilstaan en daardoor per saldo meer rendement geven.

De organisaties die de brief hebben ondertekend zijn naast Stichting Behoud de Eemvallei: Vereniging Vrij Polderland, Verening Dorpsbelangen Hoogland, Stichting Mooi Baarn, Stichting Eemsnoer, Vereniging Vrienden van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, Flora- en Faunagroep Hoogland-West en Stichting Nationaal Kritisch Platform Windenergie.

In een reactie zegt Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) overigens “constructief voorstander” van de Amersfoortse windplannen te zijn. De NMU roept de raad juist op om de windmolens groen licht te geven.