Klimaatfondsen tekenen voor meer CO2-compensatie 

november 27, 2015

Klimaatfondsen tekenen voor meer CO2-compensatie 

ondertekening bij de Groene Toptrein
Joris Hogenboom (CO2 Bank Utrecht), Heleen Weening (Klimaatfonds Haaglanden) en Pieter Vollaard (het Zeeuws Klimaatfonds) tekenen voor samenwerking bij de Groene Toptrein.

Elke burger en bedrijf moet CO2-uitstoot kunnen compenseren in de eigen regio met duurzame projecten. Daarom gaan de drie regionale klimaatfondsen – Klimaatfonds Haaglanden, het Zeeuws Klimaatfonds en de CO2 Bank Utrecht –intensief met elkaar samenwerken. Op 27 november hebben ze een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in de Groene Toptrein. 

Om in Nederland de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen, is klimaatcompensatie onmisbaar. Door compensatie van lokale uitstoot door lokale duurzame projecten wordt in Nederland de verduurzaming opgeschaald. De regionale klimaatcompensatie biedt meer impact om de Nederlandse opgave voor klimaatverandering te realiseren.  Het Klimaatfonds Haaglanden, het Zeeuws Klimaatfonds en de CO2 Bank Utrecht voeren deze regionale compensatie uit. Zie voor uitleg bijvoorbeeld dit filmpje van de CO2 Bank Utrecht.

Niet ver van je bed

Heleen Weening
Heleen Weening (Klimaatfonds Haaglanden) geeft uitleg over de nieuwe samenwerking.

“Samen kunnen we nog meer duurzame projecten realiseren die anders niet van de grond zouden komen,” zegt Heleen Weening (Klimaatfonds Haaglanden). “We wakkeren projecten aan die zichtbaar zijn in de buurt: sociaal en aaibaar. Zoals zonnepanelen op de school om de hoek, zonnedaken op boerderijen of energiezuinige ledverlichting in je favoriete restaurant. En dat is nodig; klimaatverandering is niet ver van mijn bed, maar hier en nu!”

Op naar een Nationale Koolstofmarkt
Met hun samenwerking dragen de klimaatfondsen bij aan de Green Deal Nationale Koolstofmarkt die in de maak is. De drie fondsen gaan o.a. één lijn trekken in de communicatie en in de manier waarop ze berekeningen omtrent de compensatieprojecten uitvoeren.
De drie fondsen gunnen alle steden en regio’s in Nederland een eigen fonds.  Zij stellen hiervoor hun kennis en ervaring beschikbaar en roepen op tot het aansluiten bij deze drie koplopers.

ondertekening
Joris Hogenboom tekent namens de CO2 Bank Utrecht. Helemaal rechts Ieke Beschop, projectleider CO2 Bank.