Kies Nationaal Park Heuvelrug als mooiste natuurgebied!

oktober 12, 2016

Kies Nationaal Park Heuvelrug als mooiste natuurgebied!

De hele Heuvelrug, van Grebbeberg tot Gooimeer, dingt mee in de publieksverkiezing tot  ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. De winnaar mag 300.000 euro investeren in kwaliteit en toegankelijkheid. Stemmen kan tot 31 oktober; op 1 november wordt de uitslag bekend gemaakt.

De Heuvelrug, gevormd in de voorlaatste ijstijd, is het op één na grootste bosgebied van Nederland. De rug en haar flanken beslaan circa 40.000 hectare, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden en uitgestrekte weiden en cultureel erfgoed. Als bron voor natuur en cultuur onderscheidt dit eeuwenoude gebied zich met haar rijkheidn verscheidenheid. Alle reden dus om op dit bijzondere Nationale Park te stemmen! Dat kan tot 31 oktober, via de website www.mooistenatuurgebied.nl of via een sms met ‘ NATUUR 05’  naar 1008. Op 1 november wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt.

Op 10 oktober heeft de voorzitter van de vakjury:  prof. mr. Pieter van Vollenhoven, de namen van de dertien genomineerde nationale parken bekend gemaakt, die meedingen in de landelijke verkiezing van het mooiste natuurgebied. Dit is een initiatief van het Rijk om het Nederlands publiek meer te betrekken bij de natuur én de natuurgebieden de kans te geven zich verder te ontwikkelen. De drie gebieden met de meeste stemmen ontvangen maximaal 300.000 euro om te investeren in het Nationaal Park. Daarnaast kan de vakjury zelf ook nog één Nationaal Park aanwijzen.

Eén Nationaal Park voor de héle Heuvelrug

Op en rond de Heuvelrug gaan natuur en cultuur van oudsher hand in hand. Al ruim 100 jaar werken duizenden vrijwilligers, ondernemers, natuurorganisaties, landgoederen en overheden samen om de rijkdom aan natuur en cultuur te behouden en te ontwikkelen. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca.  10.000 hectare) vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Nu wordt gewerkt aan één groot Nationaal Park van Grebbeberg tot Gooimeer, waar ook mensen kunnen wonen, werken en recreëren. Een stevige, robuuste groene ruggengraat is cruciaal voor de  provincie Utrecht en de Gooi en Vechtstreek binnen de provincie Noord-Holland. Het biedt de basis voor natuurbehoud, economie, leefbaarheid, woonkwaliteit en recreatie. Eén aaneengesloten Nationaal Park is de manier om dit duurzaam te garanderen.

De natuurorganisaties, waaronder de NMU, pleiten al jaren voor één Nationaal Park, onder de noemer Heel de Heuvelrug. De natuur op de Heuvelrug kan volgens hen alleen goed behouden en verder ontwikkeld worden wanneer we het gebied als één geheel zien: de héle heuvelrug met de flanken.