Inkoopcollectief zet Baarn op de zonnekaart

mei 27, 2016

Inkoopcollectief zet Baarn op de zonnekaart

Nederland plaatste in 2015 een recordhoeveelheid van 1,7 miljoen zonnepanelen. Daarbij zijn enorme verschillen te zien tussen verschillende gemeentes. Het wel of niet bestaan van een gemeentelijk inkoopcollectief heeft daar veel invloed op, blijkt o.a. uit de campagne Baarn Kiest Zon van o.a. energiecoöperatie Energiek Baarn.

Mits goed georganiseerd kan een gemeentelijk inkoopcollectief een zeer kostenefficiënte manier zijn om terughoudende inwoners op positieve wijze kennis te laten maken met zonnepanelen. Een kijkje in de gemeente Baarn laat zien hoe dit kan werken.

Onderstaande cijfers vanaf 2008 laten zien dat Baarn jarenlang flink achterliep bij de rest van Nederland. Eind 2013 was slechts 1,4% van de huizen voorzien van zonnepanelen, ofwel de helft van het Nederlandse gemiddelde.

Inkoopcollectief ‘Baarn kiest zon’

In het najaar van 2013 begon het lokale Energieloket, in samenwerking met de gemeente en ondersteund door de organisatie Nu Energiek, een collectieve inkoopactie onder de naam ‘Baarn Kiest Zon’. De cijfers over 2014 laten zien dat het aantal huishoudens met zonnepanelen in Baarn hierdoor in één klap meer dan verdubbelde. Baarn had zichzelf hiermee op de kaart gezet en liep inmiddels gelijk op met het Nederlandse gemiddelde.

Medio april 2016 is er een tweede ronde van Baarn Kiest Zon gestart, ditmaal door energiecoöperatie Energiek Baarn. Nu al is duidelijk dat er veel animo is onder bewoners. Indien je de huidige verwachtingen doortrekt kan Baarn zich eind 2016 echt een duurzame gemeente noemen!

Geleerde lessen

Uit deze ervaringen zijn enkele  lessen te trekken:

  • Hoewel zonnepanelen (ook zonder subsidie) rendabel zijn, blijven veel huiseigenaren terughoudend
  • Via een inkoopcollectief kun je de lokale aanwezigheid van zonnepanelen enorm vergroten
  • Consumenten profiteren van lagere prijzen, betere service en een goede informatievoorziening
  • Een (beperkte) rol van de gemeente is essentieel om het inkoopcollectief onder de aandacht te brengen
  • Een professionele organisatie kunnen inwoners én de gemeente verregaand ontzorgen.

Energiek Baarn is aangesloten bij het Servicepunt Energie Lokaal van de NMU.