Huurders enthousiast over Nul-op-de-Meter woning

oktober 19, 2015

Huurders enthousiast over Nul-op-de-Meter woning

Nul-op-de-meter wonen. Dat is wonen zonder energierekening. In een huis dat heel energiezuinig is en zijn eigen energie opwekt. Met isolatie, zuinige installaties en zonnepanelen kan de energierekening naar nul!

P1010840_klein-huurders
Theo Land van de Stichting H-eerlijk Wonen legt het Nul-op-de-meter (NOM) concept uit en vertelt wat er zoal in de woning is aangepakt.

Op zaterdag 17 oktober organiseerden de NMU en huurdersorganisatie De Bundeling een excursie naar zo’n Nul-op-de-meter woning in Soesterberg, speciaal voor Utrechtse huurders. Daar heeft woningcorporatie Portaal samen met bouwer BAM een hele straat aangepakt en de huizen gerenoveerd.

Helemaal elektrisch

P1010842_klein_buitenkant

Theo Land van de Stichting H-eerlijk Wonen legde eerst het Nul-op-de-meter (NOM) concept uit en vertelde wat er zoal in de woning is aangepakt. De woningen hebben een compleet nieuwe schil gekregen, bestaande uit een voor- en achtergevel en dak. De ramen hebben drielaags isolatieglas. De woningen hebben geen gasaansluiting meer, maar werken volledig elektrisch. Zonnepanelen leveren stroom voor de warmtepomp, die warm water levert voor de douche en de verwarming. En een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor een gelijkmatig, gezond en aangenaam warm klimaat binnen.

Een renovatie zoals deze is in zo’n tien dagen uitgevoerd. En het mooiste is: bewoners kunnen gewoon in hun huis blijven wonen! Ze gaan hun energiekosten aan de woningcorporatie betalen en niet langer aan de energiemaatschappij. Zo krijgen ze voor hetzelfde geld een supercomfortabel huis.

P1010846_klein_installaties
Interesse voor de installaties: warmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning.

‘Comfortabel en lekker warm’

Debbie, een van de bewoonsters van de straat, was ook aanwezig. Ze is heel blij met haar nieuwe woning. ‘Het is comfortabel, lekker warm en ik heb geen last meer van vocht en kou,’ zei ze tijdens de excursie. ‘Én ik heb een nieuwe badkamer en keuken!’ Bij het zien van de foto van de woningen vóór de renovatie kan ze zich nauwelijks nog voorstellen dat het vroeger anders was.

Tot slot was het tijd voor een rondleiding door de woning, waarbij de deelnemers alle maatregelen met eigen ogen konden zien. Dat leidde tot enthousiasme, want de woning is niet alleen heel energiezuinig, maar ook heel mooi en comfortabel!

Ook huurder en geïnteresseerd?

Ben je huurder en heb je ook interesse in zo’n woning? Misschien word je woning binnenkort wel gerenoveerd. Vraag dan bij je contactpersoon van de woningcorporatie naar de mogelijkheden om meteennaar Nul-op-de-Meter te renoveren. Of praat er eens over met je buren en maak je wens kenbaar via de NMU of De Bundeling (info@bundeling.nl).

Ben je huurder en wil je ook eens mee op excursie? Laat het ons dan weten via info@nmu.nl. Bij voldoende animo kunnen we nog eens een excursie organiseren!