Huis van Bartels krijgt eervolle ‘Pluk van de Petteflet’ vermelding

april 30, 2015

Huis van Bartels krijgt eervolle ‘Pluk van de Petteflet’ vermelding

Buurthuiskamer ‘Huis van Bartels’ in Amersfoort kreeg onlangs een eervolle vermelding uitgereikt in het kader van de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs. Yousif Al-Fraji (11 jaar), lid van de Tuingroep van het Huis van Bartels, kreeg de bijbehorende cheque van 150 euro uit handen van Josja Veraart, adjunct-directeur van de NMU (op de foto rechts van Yousif).

De grote, ecologisch gevarieerde tuin van Het Huis van Bartels biedt een veilige plek voor vele soorten bomen, planten en dieren. Een eekhoorntje, wilde konijntjes, kikkertjes, padden en allerlei vogels – waaronder zelfs goudvinkjes en een sperwer – kun je zomaar tegenkomen als je stil zit te genieten in deze groene oase in de stenige stad. Kinderen komen er vaak om mee te doen met de vele groenactiviteiten die Het Huis van Bartels als buurthuiskamer organiseert voor de wijken Liendert, Rustenburg en Schuilenburg.

Handtekeningen voor behoud

Yousif doet als vrijwilliger al sinds begin 2014 mee met de Tuingroep. Ook verzamelde hij al meer dan 150 handtekeningen om Het Huis van Bartels, en daarmee alle bomen, planten en dieren die er leven, te redden van de oprukkende nieuwbouw om het Huis heen.

Die nieuwbouw is een reële bedreiging; naar alle waarschijnlijkheid zal de tuin over enkele jaren verdwenen zijn onder nieuwe huizen. Tot die tijd is de tuin echter een waardevolle groene plek.

Eervolle vermelding

De NMU, die de Pluk van de Pettefletprijs voor de provincie Utrecht dit jaar uitreikte aan de Kledingbibliotheek, vond dit meer dan genoeg voor een eervolle vermelding – en een bedrag van 150 euro ter aanmoediging.

Vrijwillliger Paul Liklikuwata toonde zich blij met de aandacht en interesse van de NMU in het Huis van Bartels.