Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Herenboeren Soest gaan voor natuurinclusief

Herenboeren Soest gaan voor natuurinclusief

Een enthousiaste groep mensen uit Soest wil daar een coöperatief boerenbedrijf beginnen. De NMU gaat ze daarbij op diverse manieren ondersteunen. Uitgangspunten van Herenboeren Soest zijn biologisch, diervriendelijk en natuurinclusief. Belangstellenden zijn van harte welkom op informatieavonden op 15 februari en 14 maart.

Herenboeren waren vroeger de rijke boeren met veel grond die een groot aantal knechten voor zich lieten werken. Dat idee, maar dan moderner, is nieuw leven ingeblazen onder de naam Herenboeren Nederland. In Soest is een groep kartrekkers actief die op zoek is naar een stuk grond om er een coöperatief boerenbedrijf op te beginnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 200 huishoudens samen een boer of boerin in dienst hebben die hun aardappelen, groenten, fruit, vlees en eieren levert. Groente en fruit worden biologisch geteeld, de dieren krijgen zo veel mogelijk bewegingsruimte.

De NMU zal Herenboeren Soest op verschillende manier gaan ondersteunen bij hun initiatief, onder andere door te helpen bij de zoektocht naar een locatie en bij het werven van de benodigde deelnemers.

Al 90 huishoudens enthousiast, op naar 200

‘We gaan natuurinclusieve landbouw toepassen’, zegt Jeroen Meeder, een van de initiatiefnemers. ‘Die vorm van landbouw levert hoogwaardig en veilig voedsel op. Bovendien belasten we het milieu minder door zo te werken en verbetert de biodiversiteit op het boerenland. Na onze eerste informatieavond in september 2017 reageerden al veel Soesters positief. Inmiddels zijn 90 huishoudens enthousiast om lid ter worden van de op te richten coöperatie. Al deze mensen vinden het welzijn van dieren en duurzaamheid belangrijk. Door zich te verbinden met het initiatief, zijn ze lid van de coöperatie en mede-eigenaar van het bedrijf.’

Informatieavonden

Op 15 februari houdt Herenboeren Soest een informatiebijeenkomst in de Da Costa school in Soest, op 14 maart gebeurt dat in het Baarnsch Lyceum in Baarn. Wie meer wil weten van gezond, lekker en betaalbaar eten van een eigen boerderij hoort en ziet hier hoe dat vorm krijgt. Belangstellenden voor de informatieavond kunnen zich aanmelden via herenboeren.soest@gmail.com.

Meer informatie over het initiatief in Soest is te vinden op https://soest.herenboeren.nl.

 

Max ZevenbergenLinkedin profiel van Max Zevenbergen
Landelijk gebied en groene ruimte
Telefoonnummer: 06 41 525 451
m.zevenbergen@nmu.nl

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI