Groene Buurtbon: gratis geld voor groen!

maart 18, 2024

Groene Buurtbon: gratis geld voor groen! 

Groen is gezellig, gezond en rustgevend. Daarom helpt de Groene Buurtbon mensen in de provincie Utrecht bij het vergroenen van hun buurt of wijk. Wil jij ook meer planten en bloemen om je heen? Je kunt vanaf nu een Groene Buurtbon van €500 of €1000 aanvragen. Met dit geld kunnen jij en je buren samen een project doen waarmee je jouw wijk groener maakt. Dit project wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN. 

Groene Buurtbon 

Groene wijken zijn supergoed voor mensen! Bomen zorgen voor schone lucht en houden de wijk lekker koel. Mensen die in een groene wijk wonen, zijn blijer en minder gestrest, blijkt uit onderzoek. En het is ook gezellig, want groene plekjes zijn vaak ontmoetingsplaatsen. De provincie Utrecht, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN dragen hier graag aan bij met de Groene Buurtbon.  

Daarom kan je vanaf nu als groepje buren of bewonersinitiatief weer deze groene waardebon aanvragen. Je kunt kiezen uit €500 of €1000. Met dit geld kunnen jullie samen een project doen waarmee je jouw wijk groener maakt. Bijvoorbeeld het opfleuren van grijze parkeerplaatsen, parken of speeltuinen met bloemenweides. Of het aanleggen van geveltuintjes, buurttuinen of groene boomspiegels. Alles kan, zolang jij maar je wijk een stukje groener maakt. En dat doe je natuurlijk niet alleen, maar samen: je kunt een bon aanvragen als je minimaal met 5 buren bent. Veel gezelliger! 

Inspiratie  

Heb je nog geen idee hoe of wat je zou willen in je buurt? Dit is de vierde keer dat mensen een Groene Buurtbon (voormalig: Voucherregeling) kunnen aanvragen, dus er zijn al genoeg inspirerende voorbeelden. In 2017, 2019 en 2021 deden 469 Utrechters door de hele provincie een succesvolle aanvraag. Op de website van Groen aan de Buurt vind je een aantal inspirerende voorbeelden. 

Doe je aanvraag 

Aanvragen kan vanaf vandaag. We beoordelen de aanvragen op basis van het moment dat de aanvraag gedaan is. Wacht dus niet te lang met je aanvraag. Na het indienen van de aanvraag, krijg je binnen 2 weken bericht van het team. Na goedkeuring ontvang je het aangevraagde bedrag op je rekening en kan je direct aan de slag. Heb je nog wat meer tijd nodig? Geen probleem, zolang je je project maar voor 1 april 2025 doet. Wel belangrijk: als jullie klaar zijn met vergroenen, vragen we je een kort verslag in te leveren. Zo weten we waar de provincie een stukje groener is geworden, en hoe precies.  

Doe je aanvraag

Vragen

Heb je nog vragen? Bel, mail of Whatsapp Isabel Kruisheer via 06 48 407 689 of servicepunt@groenaandebuurt.nl En ken je anderen die ook interesse zouden hebben? Deel deze oproep dan vooral met buurtgenoten, vrienden of familie! Je vindt hier tekst en beeld dat je kan gebruiken.

Meer weten? Neem contact op met Marjolein of Isabel!