Circulaire Groene Bouwhekken vanaf nu met statiegeld

december 1, 2021

Groene Bouwhekken vanaf nu met statiegeld

Statiegeld lijkt de methode om straten schoner te houden. Maar als het zo goed werkt voor consumenten, waarom passen we het dan niet meer toe in de zakelijke markt? Het circulaire bedrijf Groene Bouwhekken uit Utrecht voegde de daad bij het woord: vanaf nu heffen zij statiegeld op de bouwhekken die ze verkopen!

Het principe ‘statiegeld’ bestaat in de bouw al heel lang. Zo fungeert de Europallet als ruilmiddel. Maar als de ontvanger van de goederen geen pallets beschikbaar heeft die retour kunnen, wordt er een borg gerekend. Statiegeld dus. Ook voor andere verpakkingen geldt dit principe.

Maar dat is niet het enige! In het kader van circulair bouwen denkt men ook na over het heffen van statiegeld op bouwmaterialen, zoals hout en beton. “Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid van het hergebruik van het materiaal bij de leveranciers en producenten,” vertelt Maarten Markus van Gebiedsontwikkelaar AM in de podcast van BlueCity. Maar voordat het daadwerkelijk zover is zijn we natuurlijk jaren verder.

Een vooruitstrevende circulaire bouwhekken leverancier uit Utrecht neemt het voortouw. Zij starten per direct met het heffen van statiegeld op de bouwhekken die ze verkopen. “We verhuren liever, maar op deze manier motiveren we ook de klanten die willen kopen om de hekken na gebruik bij ons terug te brengen.” zegt Robbert de Vries van ‘Groene Bouwhekken’. “Dat is belangrijk, want wij hebben alle materialen op voorraad om hekken te repareren als dat nodig is. Zo voorkom je dat een hek onnodig in de container belandt. Bovendien gaat de klant er zuiniger mee om doordat er statiegeld op het hek zit!” Groene Bouwhekken hoopt dat hun model als voorbeeld dient voor andere ondernemingen in de bouwsector, zodat de branche duurzamer omgaat met producten en materialen.

Tags:
Profiel Tim Bulters

Tim Bulters

Projectleider circulaire economie