Gratis advies voor vragen over duurzaamheid

juni 25, 2013

Gratis advies voor vragen over duurzaamheid

Vier uur gratis advies van professionele adviseurs. Dat is de prijs die twee organisaties die bezig zijn met het opwekken van duurzame energie ontvangen. De winnaars zijn het Regionaal Huurdersberaad en de Werkgroep Samen Duurzaam Hoge Dennen/Kerckebosch uit Zeist.

De prijsvraag is een initiatief van het Servicepunt HIER opgewekt Utrecht. Het Servicepunt HIER opgewekt Utrecht, van de NMU, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, helpt initiatieven op het gebied van in de provincie Utrecht met kennis en een netwerk.

De vragen die bij het servicepunt binnenkomen gaan over allerlei zaken waar mensen tegen aan lopen als ze, samen met anderen, aan de slag gaan met het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld hoe vindt je anderen die ook zonnepanelen op hun dak willen? Of vragen over geschikte organisatievormen.

Huurdersberaad

Het Regionaal Huurdersberaad (een organisatie die de belangen van huurders in de provincie Utrecht behartigd) stelde de vraag: Hoe kan het Huurdersberaad zich het beste voorbereiden op lokale energie-initiatieven? Deze vraag wordt door het servicepunt Hier Opgewekt Utrecht beloont met vier uur gratis advies van Sebastiaan van ’t Erve, voorzitter Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling en voormalig wethouder Duurzaamheid in Amersfoort.

Verantwoordelijkheid huurder

Het Huurdersberaad is erg blij met deze prijs. ,,Het lijkt ons goed om duurzaam energiegebruik te koppelen aan eigen verantwoordelijkheid van de huurder met betrekking tot het verhogen van de leefbaarheid rondom het huis, de wijk en in breder perspectief in de wereld rondom ons. Daarom hebben we deze vraag gesteld.” Aldus Edson Amstelveen van het Hurudersberaad.

Adviseur Van `t Erve geeft graag advies aan deze organisatie: “Particuliere huiseigenaren hebben meer mogelijkheden om hun energierekening te verlagen en zelf energie op te wekken. Maar juist voor mensen met een kleinere portemonnee en een sociale huurwoning is het maatschappelijk belangrijk om de steeds maar stijgende energierekening in toom te houden. Ik ga graag met deze huurders om de tafel zitten hoe ze slim kunnen inspelen op lokale energie-initiatieven in de eigen omgeving.”

Juridische constructie

De tweede winnaar is de Werkgroep Samen Duurzaam Hoge Dennen/Kerckebosch (in Zeist). Hun vraag is: ,,Wat is de handigste juridische constructie om zonnepanelen te plaatsen op daken van zorginstellingen in de wijk?” De werkgroep krijgt antwoord op deze vraag van Greenspread, een adviesbureau op het gebied van duurzame energie.

Servicepunt

Ook al is de prijsvraag afgelopen, dat betekent natuurlijk niet dat er geen vragen gesteld meer kunnen worden aan het Servicepunt HIER opgewekt Utrecht. Het servicepunt staat u niet alleen bij met raad en daad, maar organiseert informatieve evenementen en excursies.