Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Goede alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen

Goede alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen

Er zijn alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen die milieuvriendelijk, goedkoper en effectiever zijn. Dit blijkt uit een overzichtsstudie die vandaag is verschenen. De landbouw kan dus gemakkelijk met andere middelen werken die minstens hetzelfde resultaat behalen.

De betrokken wetenschappers stellen ook dat er vele alternatieven zijn voor o.a. fipronil, het bestrijdingsmiddel dat afgelopen jaar in eieren werd getroffen. De groep maakt zich voornamelijk zorgen omdat in oktober bekend werd dat in Duitse natuurreservaten het aantal insecten in de afgelopen tientallen jaren sterk is afgenomen.

Het zenuwgif dat plaagdieren bestrijdt wordt vaak al op preventieve wijze ingezet op zaaigoed van landbouwgewassen. Hierbij zijn de planten die hieruit groeien volledig giftig voor insecten en dus óók voor insecten die niet schadelijk zijn voor deze gewassen.

De wetenschappers stellen dat het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig zijn. Aankomende maand zal de EU beslissen over een totaalverbod op neonicotinoïden in buitenteelten. Wat Nederland gaat doen is nog onduidelijk.

Bron: Trouw


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI