Geslaagd symposium Buiten Sporten, Natuurlijk!

juni 22, 2016

Geslaagd symposium Buiten Sporten, Natuurlijk!

Op 19 mei organiseerden de Koninklijke Nederlandse Golffederatie (NGF), de Natuur en Milieufederaties en NOC*NSF het symposium ‘Buiten Sporten, Natuurlijk!’ over de verbinding van sport- en natuurbeleving en de toegevoegde waarde hiervan voor ons welzijn. Maar liefst 85 deelnemers kwamen naar het Nationaal Sportcentrum Papendal om te luisteren naar diverse sprekers en mee te discussiëren onder leiding van bekend wetenschapsjournalist Mark Mieras.

Geslaagd symposium Buiten Sporten, Natuurlijk!
Dagvoorzitter en wetenschapsjournalist Mark Mieras leidde het interactieve gedeelte van deze middag.

Dat sport en natuur goed zijn voor de mens, is al jaren bekend. Zowel sport- als natuurbeleving veranderen door de jaren en daardoor ook de manier waarop sport en natuur gezamenlijk ingevuld kunnen worden. Om nieuwe verbindingen tussen de sport-, natuur- en gezondheidssector te stimuleren, organiseerden de Koninklijke Nederlandse Golffederatie (NGF), de Natuur en Milieufederaties en NOC*NSF het symposium Buiten Sporten, Natuurlijk!

Sprekers

Keynote-speaker hoogleraar Agnes van den Berg sprak over haar evidence-based onderzoek naar de meerwaarde van een natuurlijke omgeving voor de sport. Meerdere sprekers vulden haar aan, waaronder Hans Rutten (ministerie van Economische Zaken), Richard Kaper (NOC*NSF) en Tjisse Brookman (Friesland Zorgverzekeraar). Zij zien zowel vanuit het perspectief van de sport, als het perspectief van de natuur en de gezondheid meerwaarde in een integrale benadering van sport- en natuurbeleving.

Interactief

De 85 deelnemers aan het symposium kwamen zelf ook ruimschoots aan bod. Dagvoorzitter en wetenschapsjournalist Mark Mieras leidde het interactieve gedeelte van deze middag. De uiteenlopende invalshoeken van de deelnemers uit de sportsector, de natuur/terreinbeheersector en de gezondheidssector maakten de discussie tijdens het interactieve deel bijzonder levendig en interessant. De vele succesvolle initiatieven bewijzen dat de mens iets waardevols ervaart in de combinatie van sport en natuur. Het is aan de beleidsmakers om deze verbinding een duidelijke plek te geven in beleidsvisies, zo luidde de algemene opinie.

Sporten en natuur zijn verbonden

Het symposium liet duidelijk zien dat sport en natuur in de mens verbonden zijn door beleving. De organiserende partners gaan op zoek naar een passend vervolg om de kansen die deze dag voorbij kwamen te benutten.

Lees hier het verslag van het symposium!